Само преди дни излезе новината за най-голямата сделка в технологичния сектор за 2018 година. Гигантът IBM обяви, че ще придобие софтуерният производител Red Hat за 33,4 милиарда долара.

Двете дружества заедно ще създадат нов лидер на пазара на облачни услуги, а също така споразумението трябва да помогне на затруднената IBM да увеличи приходите си.

IBM придоби Red Hat срещу $33,4 милиарда в най-голямата IT сделка за годината

IBM заложи $33,4 милиарда в битката срещу Amazon в най-голямата IT сделка за годината

А също и най-мащабното придобиване в 107-годишната история на компанията

Погледнато в перспективата на технологичния пазар обаче сделката между двете компании не изглежда толкова мащабна на фона на някои други рекордни сливания и придобивания в историята. Досега все още никой не е предлагал по-голяма цена за сделка в сектора от Dell, която купи EMC за 71,1 милиарда долара през 2016 година.

Преди това споразумение рекордът за най-мащабна сделка в света на технологиите държеше JDS Uniphase, която придоби SDL през 2000 година.

Dell официално придоби EMC в една от най-големите сделки в технологичния сектор

Dell и EMC създадоха технологичен гигант за $74 милиарда

Новата компания ще е най-голямата частно управлявана в света

Цената на споразумението беше за 41 милиарда долара или почти 60 милиарда долара към днешна дата. Това споразумение обаче се оказа не така успешно, като то беше сключено при назряването на дот-ком балонът, а след "спукването" му бизнесът на компанията се сви сериозно.

Трета по стойност е сделката между производителят на полупроводници Avago и Broadcom от 2015 година. Тя се изчислява на 39,9 милиарда долара. Така споразумението между IBM и Red Hat идва на четвърто място.

Погледнато в един по-малък мащаб обаче нещата изглеждат различно. Що се отнася до придобиванията на софтуерни компании, тя е най-голямата в историята на този сегмент. След като придобиването бъде завършено, то ще изпревари досегашния първенец - покупката на LinkedIn от Microsoft за 27,4 милиарда долара през 2016 година.

Също така тя ще бъде по-голяма от споразумението между Facebook WhatsApp от 2014 година, което беше на стойност от 20 милиарда долара.