IBM Inc. е постигнала съгласие да придобие софтуерния производител Red Hat Inc. в сделка на стойност $33,4 милиарда, съобщиха двете компании. Това е най-голямото споразумение в IT сектора през годината.

International Business Machines Corp. ще плати по $190 кеш за дял за базираната в Северна Каролина, САЩ компания. Това е 63 процента над цената на акциите на Red Hat при затварянетона пазарите в петък.

"Придобиването на Red Hat ще промени играта, ще промени всичко на пазара на облачни услуги", заяви Джини Ромети, председател на борда и главен изпълнителен директор на IBM.

61-годишната Ромети от години се опитва да промени курса на 107-годишния технологичен гигант към по-съвременен бизнес, като например облачните услуги, изкуствения интелект и други.

Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Директорът на IBM в България: Данните са новата валута

Blockchain има невероятен потенциал за бизнеса, казва Игор Правица

При представянето на отчета си за третото тримесечие IBM разочарова инвеститорите, които търсеха знаци за повече прогрес в тези области след шест години на намаляващи продажби. Ръст на приходите бе отчетен по-рано тази година, но той дойде от стария бизнес за продажба на мейнфрейм компютърни системи.

Покупката на Red Hat ще даде на IBM значителен ръст на приходите от облачни услуги, както и редица доказани софтуерни продукти.

Приходите на Red Hat, която продава софтуер и услуги, базирани на операционната система с отворен код GNU/Linux, се очаква да надхвърлят $3 милиарда за първи път тази година. Миналото тримесечие компанията отчете рекордните 11 договора с големи клиенти на стойност над $5 милиона всеки и 73 контракта, които ще донесат по над $1 милион.

Amazon умножи по 12 печалбата си за година

Amazon умножи по 12 печалбата си за година

Приходите подскачат с 39%

Но компанията не успя да достигне очакванията анализатори, което подхрани притеснения, че Red Hat може да губи сделки от конкурентни компании, а ръстът да се забавя. За последните шест месеца цената на акциите на компанията намаля с 28 процента.

IBM, която има пазарна капитализация от $114 милиарда, отчита спад на приходите с почти една четвърт от избирането на Ромети за CEO през 2012 г. Акциите пък поевтиняха с 19 процента т.г. и с 31 процента за последните пет. Миналата година "Оракулът от Омаха" Уорън Бъфет практически се отказа от компанията, а конгломератът Berkshire Hathaway му намали дяловете си в нея с 94 процента, увеличавайки инвестицията си в Apple Inc.

Бъфет продаде още акции на IBM и добави нови на Apple

Бъфет продаде още акции на IBM и добави нови на Apple

За втори път тази година

Покупката на Red Hat трябва да изстреля компанията сред топ доставчиците на облачни услуги, където да се конкурира срещу Amazon, Microsoft и други. Сделката е най-голямата в историята на IBM и е признание на Ромети, че вътрешният ръст няма да е достатъчен да запази IBM от срив на пазар, който става все по-важен и по-голям.

Двете компании заявиха, че няма да намаляват работни места.