Закъсалата Norwegian Air е уведомила американския гигант Boeing, че прекратява споразумението между двете за закупуването на 97 самолета на стойност от 10,6 милиарда долара. Като причина за това решение от авиокомпанията посочват приземяването на 737 Max и проблеми с двигателите на 787 Dreamliner, които са били част от поръчката.

От съобщението става ясно, че Norwegian Air е била поръчала 92 броя от първия модел и 5 от втория. Според него компанията е завела съдебен иск срещу Boeing за възстановяване на предварително платената част от поръчката, както и за компенсация заради спирането от движение на 737 Max в резултат на двете катастрофи със самолета, пише Bloomberg.

Според норвежката авиокомпания всички разговори за компенсация, които са били водени с американския гигант през последните месеци, са се оказали безрезултатни.

Тези действия на Norwegian Air слагат край на отношенията на Boeing с един от най-големите ѝ клиенти в Европа. Това е лоша новина за лидерът в самолетостроенето въпреки че и по-рано се появиха съмнения за изпълнението на сделката, тъй като норвежката авиокомпания се намира в тежко финансово положение.

През последните месеци тя успя да преструктурира 1,5 милиарда долара от дълга си и получи държавно финансиране в подкрепа на блокирания ѝ бизнес в резултат на пандемията.

Norwegian Air част от плана за преструктуриране включва намаляване на броя самолети, които оперира компанията. В момента те са общо 160. Също така тя ще преустанови повечето си пътувания на дълги разстояния поне до април 2021 година.