Полската компания за ядрена енергия "Полски атомни електроцентрали" (Polskie Elektrownie Jądrowe) и американската компания "Уестингхаус" (Westinghouse) подписаха вчера договор за предпроектни работи по изграждането на първата полска атомна електроцентрала, съобщи БТА.

Договорът включва 10 области на подготвителни работи, включително разработване на модел за изпълнение на инвестицията, изготвяне на оценка на безопасността, създаване на програма за контрол на качеството и определяне на подизпълнители.

През ноември 2022 г. полското правителство одобри решение за изграждане на големи ядрени централи в Полша, с което потвърди избора на "Уестингхаус" за доставчик на технологии за първата полска атомна електроцентрала.

Първата АЕЦ в страната ще бъде разположена в Лубятово-Копалино, крайбрежна местност в северната част на Полша, а стойността на изграждането ѝ се оценява на 20 милиарда долара.

Томаш Степен, главен изпълнителен директор на "Полски атомни електроцентрали", каза: "Сега изпълняваме този важен етап - от концептуалната фаза, навлизаме във фазата на предварителното проектиране, т.е. подготвителната фаза (за строителство)".

Първият атомен реактор би трябвало да влезе в експлоатация през 2033 г., а следващите реактори се предвижда да бъдат изграждани на всеки две години.

Министъра по въпросите на климата на Полша Анна Москва посочва, че очаква още една сделка с американската компания, този път за проектиране на полската атомна електроцентрала, който договор да бъде подписана през тази година.

Валентин Николов: Има остра нужда за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Валентин Николов: Има остра нужда за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Започнала е лицензионна процедура у нас на ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус", обясни енергийният експерт