Българската електроенергийна система сега работи на пълни обороти и задоволява потребностите както на страната ни, така и недостига на Балканите. Цената на изнасяната електроенергия е висока, затова може да се каже, че чрез високата печалба на държавните енергийни дружества, "потребителите извън страната спонсорират нашия бизнес", коментира Валентин Николов, енергиен експерт и дългогодишен изпълнителен директор на "Български енергиен холдинг" (БЕХ) в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той веднага уточни, че това е моментна снимка, и ако не влагаме средства за развитие на нови мощности, ще загубим това предимство - на ядрената и на въглищната енергетика.

Има остра нужда за започване изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", подчерта Валентин Николов, допълвайки, че има необходимите предварителни проучвания и одобрения за проекта. По думите на енергийния експерт, ако например започне строителството през следващата година, реакторът може да влезе в експлоатация до 2032 година.

"При всички случаи имаме необходимост от нов реактор, независимо дали дотогава ще излязат или не от експлоатация стари енергийни мощности, защото потреблението на електроенергия нараства, вкл. заради електромобилите."

Договорът за получаване на свежо ядрено гориво от Русия за двата блока на АЕЦ "Козлодуй" изтича през 2024 година, посочи Николов. Затова би трябвало или да се направи търг, или да има диверсификация на горивото за пети блок. Започнала е лицензионна процедура на ядреното гориво на американската компания "Уестингхаус", очаква се до 2024 г. тя да приключи и съответно горивото да получи лиценз, обясни експертът.

Издаването на лиценза за ползване на горивото обаче зависи и от руската страна, тъй като нашият регулатор е поискал експертно становище за съвместимостта на руското и американското ядрено гориво.

Що се отнася до отработеното ядрено гориво, използваното след 2017 г. би трябвало в страната да се утилизира и съхранява. Експертът допълни, че урановите мини в България са затворени, но не са съвсем изчерпани.

Приоритети на енергетиката на България през следващите 1-2 години, според Валентин Николов

Основните приоритети на българската енергетика в средносрочен план би трябвало да са: да започне строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"; да се доизгражда електронергийната мрежа, за да поеме натоварването от ВЕИ проекти; и разбира се, да започне реализирането на проекти за производство на водород.

При това посочените проекти трябва да започнат да се реализират без бавене, защото иначе освен евентуални загуби в бъдеще, наши висококвалифицирани енергийни експерти може за бъдат привлечени от други държави.

Енергиен експерт: В дългосрочен план българската енергетика не може да работи без руски газ

Енергиен експерт: В дългосрочен план българската енергетика не може да работи без руски газ

Гост в предаването Money.bg е бившият шеф на БЕХ Валентин Николов