Правителството на Полша сигнализира, че ще се опита да предотврати поглъщането на втората по големина радиостанция в страната от група, която включва милиардера Джордж Сорос.

Инвеститорът обедини усилията си с издателя Agora, за да подаде оферта за радио Zet. Те се съревновават срещу Fratria, издател на проправителствен седмичник Sieci, както и с PMPG Polskie Media и полския бизнесмен Збигнев Якубас, според полския портал Wirtualnemedia.

Радиото е едно от най-популярните в съвременна Полша, като стартира още през 1990 г., превръщайки се в първото частно радио във Варшава и второто в страната.

Властите в Унгария изгониха фондацията на Сорос

Властите в Унгария с решаваща победа във войната срещу Сорос

Организацията на милиардера се мести в Берлин

Сорос е мишена на много националисти в региона. В Унгария кампанията срещу него завърши с изгонването от Будапеща на Централноевропейския университет, основан от унгарския милиардер.

"Държавата трябва да направи всичко, за да спре пазарните спекуланти да увеличат влиянието си върху медийния пазар", заяви в Twitter говорителят на управляващата партия "Право и справедливост" Беата Мазурек.

Няколко часа по-късно заместник-министърът на културата Павел Левандовски каза пред телевизия wPolsce.pl, че правителството няма никакви правни инструменти освен обичайните антимонополни правила, за да упражни контрол върху сделките.

"Проблемът е как да се измери концентрацията на медийния пазар с множество платформи и как да се измери концентрацията на пазара на идеи. Нямаме инструменти за това. Бих искал да имам правно основание да го направя", посочва зам.-министърът.

Управляващите от "Право и справедливост" многократно призоваха за "повторно полонизиране" на чуждестранните медии в страната.

След международните критики, правителството отложи плановете си, които биха могли да изгонят някои чуждестранни собственици на медии, налагайки правила, ограничаващи собствеността върху групи, чиито холдинги и пазарен дял от различни платформи се считат за "доминиращи".