Чешката Moneta Money Bank очаква инвестиционната компания PPF, управлявана от наследниците на милиардера Петр Келнер, да направи нов опит за придобиването ѝ, след като наскоро акционерите на банката отхвърлиха предходното предложение за сделка.

"PPF вероятно ще промени параметрите на последното предложение", посочва главният изпълнителен директор на Moneta Томас Шпърни. "Ако сделката бъде завършена, сливането с Air Bank на групата на PPF ще помогне на Moneta да стане по-печеливша и да се справи с нарастващата конкуренция на пазара", посочва още той, цитиран от Bloomberg.

Преди Петр Келнер да загине в катастрофа с хеликоптер през март, той предложи да продаде Air Bank на Moneta в сложна сделка, която да даде на PPF контрол върху обединеното дружество.

PPF иска да стане основен акционер в Moneta Money Bank

Собственикът на bTV и Telenor иска да създаде една от най-големите банкови групи в Чехия

Фондът PPF може да обедини две финансови институции в страната

На общо събрание на акционерите през юни беше гласувано за обединението на стойност от 1,2 милиарда долара, но инвеститорите отхвърлиха плана това да стане с нови емитирани акции.

С тази стъпка от PPF искат да създадат една от най-големите търговски банки в Чехия, за да могат да се конкурират с международните лидери на пазара, като KBC Group и Societe Generale. Към момента инвестиционната група държи 30% дял в Moneta, което я прави най-големият ѝ акционер.

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Как Петр Келнер стана милиардер и кой може да наследи най-богатия човек в Източна Европа?

Бъдещето на фонда PPF, както и на активите му, изчислявани на милиарди, все още не е ясно