Регулаторите в САЩ одобриха плана на Walt Disney Co да изкупи по-голямата част от 21st Century Fox, премахвайки една от последните бариери пред сделката за $71,3 милиарда, пише BBC. Одобрението обаче идва с едно условие: продажбата на регионалните спортни канали на Fox.

Disney, която вече даде да се разбере, че няма нищо против да се раздели с тези канали, заяви, че е "удовлетворена" от решението на регулатора. Сделката обаче трябва да получи зелена светлина и в други държави, за да бъде завършена.

Disney планира да купи активите на Fox с надеждата да увеличи и разнообрази съдържанието, което може да предложи в момент, в който планира пускането на стрийминг услуги, подобно на Netflix и други.

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Disney спечели предимство пред Comcast с оферта от $71 милиарда за Fox

Телекомуникационната компания вероятно ще се откаже от битката

Fox, водена от Рупърт Мърдок и семейството му, ще запази новинарските и спортни канали, създавайки нова компания за тях.Министерството на правосъдието заяви, че без продажбата на 22-те регионални спортни канала, сделката може да доведе до по-високи цени за зрителите на местните пазари. В момента тази мрежа на Fox има над 60 милиона потребители. Disney пък е собственик на ESPN и други местни канали.

Все още се очаква и одобрението на акционерите, които получиха контрапредложение от Comcast, предлагайки $65 милиарда, което бе повече от първоначалната оферта на Disney от $52,4 милиада.