Компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox е приела подобрената оферта от 71 млрд. долара за развлекателния си бизнес, с която Walt Disney Co. засега надцаква основния си конкурент Comcast в битката за една от най-големите сделки в медийната индустрия, пише Bloomberg.

Офертата от 38 долара на акция е с около 10 долара по-висока от предложеното от Disney през декември и с около 3 млрд. долара над офертата на Comcast от миналата седмица. Новото споразумение предлага и по-голяма гъвкавост и други подобрения в сравнение с предложението на Comcast.

Comcast започва война с Disney за Fox

Comcast започва война с Disney за Fox

Компанията възобнови офертата си след вчерашното решение на съда за Time Warner

Продават се редица апетитни медийни активи, вариращи от анимационния сериал The Simpsons до поредицата X-Men, които са силно оръжие срещу конкуренцията на Netflix и други актуални стрийминг услуги. Както Disney, така и Comcast искат да използват активите на Fox, за да обогатят съдържанието си и да разширят бизнеса си в чужбина.

Последната оферта на Disney е "много агресивен ход" от страна на изпълнителния директор Боб Айгър и може да затрудни реакцията на Comcast, смята анализаторът на Bloomberg Intelligence Пол Суини. Предишната оферта на телекома вече щеше да го натовари с дълг, а акциите му спаднаха с 18% от началото на годината.

Comcast предлага $60 милиарда в брой за активите на Fox

Comcast се готви да отмъкне Fox, като надцака Disney

Всичко зависи от мнението на Рупърт Мърдок и директорите от борда му

"Счетоводният баланс на Comcast може да го възпрепятства да наддава много по-високо. Допълнително препятствие за Comcast е нейната позиция, че не иска да използва акциите си в сделка на тези ниски нива", обясни Суини.

Състезанието между двете компании ще определи кой контролира голяма част от империята на Рупърт Мърдок, включително филмовите и телевизионни студии на Fox, телевизионните мрежи като FX и многоканалните доставчици като Star India и Sky.

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?
Обновена

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?

Развлекателният гигант ще засили доминацията си на големия и малкия екран

Но те няма да получат всичко от Fox. Част от бизнеса ще бъде отделена в т.нар. New Fox, който ще включва високодоходния новинарски канал Fox News, спортните канали Fox Sports 1 и 2, както и канала им за разпространение. Новата компания ще бъде ръководена от Лаклан Мърдок и ще се съсредоточи върху американската телевизия, новини и спорт.

Парична опция

Новото предложение на Disney дава възможност на акционерите на Fox да получат пари или ценни книжа срещу дела си до ниво 50 на 50. Предишното споразумение беше изцяло под формата на акции, а изцяло паричната оферта на Comcast се смяташе за сериозна примамка.

Comcast официално предложи над $30 милиарда за Sky

Comcast хвърли ръкавицата, "войната на наддаване" за Sky е все по-близо

Офертата на телекома е значително по-висока от тази на Fox

Disney планира да поеме и около 13.8 млрд. долара от нетния дълг на Fox. Това ще повиши общата стойност на сделката над 85 млрд. долара.

Междувременно се води отделна битка за британската компания за платена телевизия Sky. Fox отдавна се опитва да откупи оставащия дял в медийната компания, но среща категоричния отказ на британските власти. В същото време Comcast счита британската медия за много апетитен актив и отправи по-висока оферта за нея.

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Основният въпрос е ще спечелили ли на своя страна Мърдок британските регулатори?

Текущата оферта на Comcast от 65 млрд. долара за Fox, заедно с потенциалната сделка за Sky се очаква да повиши дълга й до 170 млрд. долара, според Moody"s Investors Service.

Това поставя изпълнителният директор на телекома Брайън Робъртс пред трудни решения. "Сега топката е в полето на Брайън Робъртс", отбеляза Суини.