21st Century Fox Inc. съобщи във вторник, че Walt Disney Co. е готова да купи британския новинарски канал Sky PLC - ход, който ще помогне на Fox да разсее притесненията на медийния регулатор на Острова и да сключи сделката.

Той идва в момент, в който Disney пък се опитва да придобие по-голямата част от Fox срещу 52 милиарда долара. Компанията на Рупърт Мърдок допълни, че продажба на новинарския Sky може да се случи, дори и по-голямата транзакция да пропадне.

Интересът на Disney към Sky е поредният епизод от объркана битката, която поставя Disney и Fox срещу Comcast Corp., щатският кабелен доставчик на телевизия. Disney вижда Sky като важен компонент от сделката си за Fox и ключов начин да разшири дейност в чужбина.Fox в момента притежава около 39% от Sky. През декември 2016 година компания започна сделка на стойност 16 милиарда долара за придобиването на останалата част от канала.

Според британския антитръстов регулатор обаче това би дало твърде голямо влияние на семейство Мърдок върху медиите на Острова. То контролира 39% и в Fox и News Corp., значим издател на печатни издания във Великобритания със заглавия като Sun, Times of London и Sunday Times. News Corp. притежава и The Wall Street Journal.

По-рано тази година Fox заяви, че ще предприеме стъпки, за да осигури независимостта на Sky News, за да спечели одобрението на регулаторите.

Ако Disney не купи Sky, семейството на Мърдок обеща 15 години гарантирано финансиране и отделяне на канала в отделна компания с независим борд.