Walt Disney Co купи част от холдинга на медийния магнат Рупърт Мърдок 21st Century Fox в мегасделка на обща стойност 66.1 млрд. долара, съобщиха от развлекателния гигант.

Активите, които се продават, включват филмовото и ТВ студио Twentieth Century Fox, кабелните канали, както и регионалните спортни мрежи и ключови международни имоти.

Disney ще плати 52.4 млрд. долара под формата на акции. Добавяйки дълга от 13.7 млрд. долара, общата сума набъбва до 66.1 млрд. долара. След сделката акционерите на Fox ще притежават около 25% от разширената Disney.

Продажбата оценява 21st Century Fox като цяло на около 40 долара за акция, повишавайки общата й пазарна стойност до 75 млрд. долара.

Disney и 21st Century Fox са близо до сделка

Disney и 21st Century Fox са близо до сделка

Компанията на Рупърт Мърдок ще остави само основните новинарски и спортни канали

"Ние сме поласкани и много благодарни, че Рупърт Мърдок ни повери бъдещето на бизнеса, който гради през целия си живот", заяви изпълнителният директор на Disney Боб Айгър, отбелязвайки големите ползи за компанията от тази сделка.

Ръководителят, който планираше да напусне развлекателния гигант в средата на 2019 г., съобщи, че ще остане на поста си до 2021 г.

"Убеден съм, че тази комбинация, под ръководството на Боб Айгър, ще бъде една от най-великите компании в света", каза продавачът Рупърт Мърдок, който изрази задоволството си, че Айгър ще удължи периода си начело на Disney.

Част от сделката са и апетитни активи като National Geographic и X-Men. Така Disney ще добави комикс поредицата (която в момента е под лиценза на филмовото студио на Fox) към останалите супергерои на Marvel, които вече притежава.

Ще продаде ли Рупърт Мърдок част от империята си?

Ще продаде ли Рупърт Мърдок част от империята си?

Ходът е нетипичен, казват анализатори

Идеята е компанията да се превърне в стрийминг гигант с широк спектър от собствено съдържание, което да предлага онлайн, и успешно да се конкурира с Netflix и Amazon.

Тя вече притежава най-успешната колекция от марки в Холивуд, сред които анимационното студио Pixar, Marvel Entertainment и Lucasfilm, създателят на поредицата "Междузвездни войни".

Всички те носят голяма печалба на развлекателния гигант и постоянен растеж на неговите тематични паркове (Disneyland) и продажбите на потребителски продукти. Сега към тях ще бъде добавени и героите от "Аватар" на Джеймс Камерън.

Сделката с 21st Century Fox ще засили и телевизионния бизнес на Disney, който пострада от постепенното отказване на американците от кабелната телевизия и падащите рейтинги за традиционни ТВ мрежи.

Disney преговаря за придобиване на част от Fox

Disney иска да купи част от медиен гигант

Тя има интерес към филмовия бизнес и National Geographic

Под шапката на развлекателния конгломерат вече ще бъдат хитови ТВ сериали като "Модерното семейство" и "Семейство Симпсън", както и 39% от европейския ТВ оператор Sky, който има сериозно влияние на големи европейски пазари като Великобритания, Италия и Германия.

Благодарение на покупката Disney ще получи достъп до 46 млн. абонати на 3 основни пазара - САЩ, Западна Европа и Индия, според експерти на Barclays.

Компанията на Мърдок пък ще се съсредоточи най-вече върху новинарските емисии и спорта. Останалите й активи, сред които Fox News и Fox Sports, ще бъдат отделени в нова компания.