Disney и 21st Century Fox са близо до приключване на сделката и тя може да бъде обявена още следващата седмица, пише CNBC, цитирайки свои източници.

За Disney подобна сделка би донесла допълнителни програми, които тя да използва, за да привлече допълнителна аудитория. Компанията се опитва да навлезе в бързото преориентиране на потребителите към гледане на цифрово съдържание и да се конкурира със сериозно инвестиращите технологични компании, които все повече навлизат в Холивуд. Сделката ще разшири обхвата на Disney на международните пазари.

Тъй като според американското законодателство компанията не може да притежава 2 телевизионни мрежи, тя няма да придобие целия медиен бизнес на Fox. Disney няма намерение да купува спорните програми на Fox, за да не наруши антитръстовите закони със собствената си мрежа ESPN. Тя няма желание да купува Fox News или телевизионната мрежа на Fox, нито локални радиостанции.

Disney е обсъдила закупуването на филмови и студийни телевизионни продукции на Fox, кабелните мрежи FX и National Geographic, както и международни активи като мрежата Star в Индия и европейския доставчик на платена телевизия Sky.

Компанията на Рупърт Мърдок предложи 14.5 млрд. долара, за да придобие останалите 61% от Sky и да придобие изцяло компанията, но сделката е забавена от британските регулатори.

"Подобна сделка носи много синергии за Disney, това е очевидно. Объркващото е какво означава за Fox", каза анализаторът на Pivotal Research Брайън Вийзър.

Традиционните медийни гиганти се опитват да увеличат мащаба си и да добавят нови бизнеси, особено след офертата на AT&T за собственика на HBO и CNN - Time Warner, която очаква одобрение от регулатора. Други медийни компании също биха могли да се интересуват от активите на Fox, обясни Вийзър.

Според анализатори на Credit Suisse преговорите увеличават несигурността около сделката със Sky. Disney може да иска Sky като част от международна стратегия за стрийминг, но сделката ще задълбочи експозицията на компанията към традиционните бизнеси, които са подложени на натиск.