Американският телеком Comcast отправи официална оферта от 22 млрд. паунда (30.7 млрд. долара) за Sky, хвърляйки ръкавицата на 21st Century Fox на Рупърт Мърдок и гиганта в развлекателния бизнес Walt Disney Co., което допълнително заплита битка за най-големия британски телевизионен оператор.

Независимите членове на борда на Sky приветстваха предложението и заявиха, че оттеглят препоръката си акционерите да приемат офертата на Fox. Comcast предлага по 12.50 паунда за акция, като сделката ще бъде платена изцяло в брой. Офертата е с 16% по-висока от тази на Fox, която дава по 10.75 паунда на акция.

Comcast предлага $31 милиарда за Sky

Най-големият кабелен оператор в САЩ предлага $31 милиарда за Sky

Телекомът може да надцака Fox и Disney

Медийният магнат Мърдок трябва да реши дали да увеличи предложението на Fox, за да отблъсне предизвикателството на Comcast, което ще засили риска от война в наддаването. Fox, която вече има 39% дял от Sky, планира да продаде телевизията на Disney като част от сливането за 52.4 млрд. долара, обявено през декември.

Компанията на Мърдок потвърди желанието си да купи Sky и "обмисля възможностите си". Тя обаче има сериозни проблеми с регулаторите във Великобритания, което забави покупката на Sky, обявена за пръв път през декември 2016 г.

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Основният въпрос е ще спечелили ли на своя страна Мърдок британските регулатори?

Инвеститорите също очакват тежка и продължителна битка за британския телевизионен оператор. "Това може да предизвика война в наддаването. Сега имаме официално предложение, вместо просто предложение. На тези нива Sky е безплатен залог нагоре", заяви Алекс ДеГруте, медиен анализатор в Cenkos Securities.

Comcast очаква сделката за Sky да генерира годишни синергии от около 500 млн. долара чрез комбинация от повишени приходи и периодични икономии на разходи.

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?
Обновена

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?

Развлекателният гигант ще засили доминацията си на големия и малкия екран

"Отдавна вярваме, че Sky е изключителна компания и ще пасне страхотно на Comcast. Надяваме се, че независимата комисия на директорите на Sky ще препоръча нашата по-добра парична оферта", каза изпълнителният директор на телекома Брайън Робъртс.

Придобиването на Sky ще увеличи способността на Comcast да инвестира в качеството на програмите, иновации и значително ще разшири международния му отпечатък. Около 1/4 от продажбите на Comcast ще идват от чужбина след успешното придобиване на Sky, в сравнение с 9% в момента.