Вторият по големина телеком в САЩ - Comcast предлага 22.1 млрд. паунда (31 млрд. долара) за британската медийна група Sky.

Ходът на американската компания, която влиза в надпреварата с 21st Century Fox и Walt Disney, засилва конкуренцията и отваря възможността за започване на наддаване за най-голямата компания за платена телевизия на Острова.

След месеци, прекарани в анализ на технологичната платформа на Sky и съдържанието, предлагащо спортни и развлекателни програми в 5 държави, собственикът на NBCUniversal предложи по 12.5 паунда за акция на британската медийна компания. Това надхвърля офертата от 10.75 паунда за акцция, предложена от Fox за 61%-ия дял в компанията.

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?
Обновена

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?

Развлекателният гигант ще засили доминацията си на големия и малкия екран

Fox се бори да получи регулаторно одобрение за офертата си и някои акционери в Sky призоваха за по-добра оферта, след като компанията на Рупърт Мърдок получи 52.4 млрд. долара от Disney за голяма част от филмовия си и телевизионен бизнес, продавайки включително и дела си в Sky. Ако офертата на Fox беше приета, компанията щеше има пълен контрол над Sky, който да предостави на Disney.

Предложението на Comcast ще разгневи Fox, смята бившият зет на Мърдок Криспин Одей, основател на хедж фонда Odey Asset Management, който притежава 0.8% от акциите на Sky. "Това са камъни в градината на Fox", отбелязва Одей, който е сред акционерите, настояващи за по-висока оферта за медийната група.

Перла в короната

Предвид стратегическото значение на Sky за Fox и Disney е много вероятно да има контраоферта много по-висока от тази на Comcast, прогнозира Джери Делис, aнализатор на Jefferies в Лондон. Изпълнителният директор на Disney Боб Айгър нарече Sky "перла в короната" сред активите на Fox в интервю за Bloomberg през декември.

Британските регулатори не одобриха сделката Fox-Sky

Британските регулатори не одобриха сделката Fox-Sky

Семейството на Мърдок ще има твърде голям контрол над медийния пазар, смятат те. Решението обаче не е окончателно

"Това очевидно е огромно предизвикателство, отправено към семейство Мърдок във връзка с предходното им предложение", заяви Алис Ендърс, главен изследовател в Enders Analysis. Успехът на Sky в търга за излъчването на Английската Висша лига направиха медийната група още по-желана. "Sky е много привлекателен бизнес", посочи Ендърс.

Президентът и главният изпълнителен директор на Comcast Брайън Робъртс заяви, че е подготвен семейство Мърдок да надхвърли предложеното от телекома. Офертата на Comcast ще бъде успешна, ако успее да привлече одобрението на повече от 50% от акционерите на Sky.

"Бихме предпочели 100 процента, но това не е условие", каза Робъртс. Телекомът ще се съгласи да раздели собствеността на Sky с Fox или Disney като миноритарни акционери. "Уважаваме мнението им и знаем, че може би не искат да продават, но това ще бъде нещо, обсъдено по-нататък", добави той.

Вестници, кабеларки и Холивуд: Как бившият собственик на bTV изгради империята си?

Вестници, кабеларки и Холивуд: Как бившият собственик на bTV изгради империята си?

Мегасделките на Рупърт Мърдок обхващат повече от половин век

Движен от интереса си за контрол над Sky, Comcast предложи 60 млрд. долара за голяма част от Fox през декември, преди компанията на Мърдок да избере по-ниската оферта на Disney. Телекомът възнамеряваше да отправи друга оферта за активи на Fox този месец, твърдят източници на Bloomberg.

Fox предпочете да продаде активите си на Disney отчасти защото вярваше, че сделката ще доведе до по-малко регулаторни препятствия. Comcast е най-големият оператор на кабелна телевизия в САЩ и притежава и една от най-големите филмови и телевизионни групи - NBCUniversal.

Технологията на Sky е първото, което впечатлява телекомуникационната компания. По време на пътуване до Великобритания през ноември Робъртс и ръководителят на Comcast Cable Дейв Уотсън посещават демонстрация на продуктите на Sky.

Двамата са силно впечатлени от модерните функции на платформата й. "Бяхме удивително впечатлени, това е истинско бижу", спомня си Робъртс.