Американският телекомуникационен оператор Comcast се готви да предложи 60 млрд. долара в брой за филмовия и медиен бизнес на Twenty First Century Fox, с което да го отмъкне от Disney.

Двата гиганта са в луда надпревара за активите на корпорацията на Рупърт Мърдок, а Comcast вече е поискала от инвестиционните банки мостово финансиране, с което да закупи желания бизнес, съобщават източници на Reuters.

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?
Обновена

Колко ще струва и какво ще донесе на Disney мегасделката за 21st Century Fox?

Развлекателният гигант ще засили доминацията си на големия и малкия екран

В края на 2017 г. Disney предложи 52 млрд. долара за ключовите активи на Fox, а ако сделката се осъществи, най-голямата развлекателна компания в света ще получи арсенал от шоу програми и филми в борбата с растящите цифрови конкуренти Netflix и Amazon.com.

Comcast, собственик на NBC и Universal Pictures, наскоро предложи 30 млрд. долара, за да придобие 61-процентен дял в европейската платена телевизия Sky, която Fox се опитва да купи. По този начин тя надмина по-ранна оферта за цялото съдържание на Sky от Fox.

Comcast официално предложи над $30 милиарда за Sky

Comcast хвърли ръкавицата, "войната на наддаване" за Sky е все по-близо

Офертата на телекома е значително по-висока от тази на Fox

Вторият по големина телеком в САЩ от известно време е хвърлил око на активите на Fox, а офертата му изглежда повече от примамлива. Comcast се интересува особено силно от Sky, която счита за изключително перспективна и гледа на нея като средство за разширяване на бизнеса си в международен план.

Рупърт Мърдок, който притежава близо 17% от акциите на Fox и държи около 40% от гласовете в управителния съвет, обаче предпочита активите на Fox да бъде платени в акции, а не в брой, защото това прави сделката необлагаема за акционерите.

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Disney е готова да купи Sky във все по-объркана сделка

Основният въпрос е ще спечелили ли на своя страна Мърдок британските регулатори?

Не е ясно дали би приел изцяло парична оферта, но компанията му смята, че ако избере Disney, ще спечели повече вдългосрочен план.