Швейцарската медийна група Ringier ще бъде новият мажоритарен собственик на българската Sportal Media Group. Компанията е сключила споразумение за придобиването на мажоритарен дял в дружеството, което включва освен дигитални медии и ИТ фирмата Digital Ventures, която стои зад платформата Sportal365.

Транзакцията трябва да приключи до края на второто тримесечие на настоящата година, като предстои тя да получи одобрението на българските регулатори.

Сделката с българската медийна група бележи най-голямата инвестиция на Ringier през последните няколко години, се посочва в официалното съобщение на компанията. Стойността на сделката не се споменава.

Ringier ще добави в портфолиото на швейцарската група дигиталните медии Sportal.bg, Novini.bg, Profit.bg и Woman.bg, както и още уебсайтове. Sportal Media Group е създадена през 2006 година, като към момента за нея работят над 60 журналисти.

"Инвестицията в Sportal Media Group е важен момент за Rinier като дигитална медийна компания със силно журналистическо ДСК, както и е важен знак за бъдещето на нашата глобална медийна дивизия", коментира Ладина Хеймагартнър, която е ръководител на медийното подразделение на швейцарското дружество.

Ringier оперира на различни пазари в Европа, Азия и Африка, като портфолиото ѝ включва около 125 дъщерни фирми, основно в областта на печатните и онлайн медиите, радиа, както и такива с дейност в развлекателната индустрия.

Групата е създадена през 1833 година, като към края на 2019 година е представена в 19 държави, а служителите ѝ са около 7100 души.