Най-голямата телекомуникационна компания в света AT&T спечели одобрение от съда в Щатите да придобие Time Warner шест месеца след като мегасделката за 85 милиарда долара беше блокирана от администрацията на президента Доналд Тръмп, съобщава Reuters.

Част от споразумението, което се очаква да влезе в сила от следващата седмица, е и собственикът на българската телевизия bTV - Central European Media (CME). От няколко години групата е част от американската Time Warner.„

САЩ блокира поглъщането на Time Warner от AT&T

САЩ блокира сделката за собственика на bTV

Сливането ще ощети потребителите и ще навреди на конкуренцията

Сделката е смятана за повратна точка за медийната индустрия в САЩ и извън страната, като се очаква тя да успее да завоюва нови позиции за телевизионната индустрия на фона на набиращите популярност платформи като Netflix.

Тя ще бъде четвъртото най-голямо споразумение в сферата на медиите и телекомуникациите в историята. Заедно с това ще бъде дванадесетата най-мащабна сделка въобще в глобален мащаб, изчисляват от Reuters.

Първоначално сливането на двата гиганта беше обявено през октомври 2016 година, но през миналата година беше блокирано от Белия дом. 

В края на миналия октомври американското министерство на правосъдието заведе дело срещу сливането на Time Warner и AT&T. Като причина за това беше посочено, че обединението ще ограничи конкуренцията и ще доведе в резултат до повишаване на цените за потребителите.

Time Warner купи bTV

Time Warner купи bTV

„Това не е моята Америка", казва някогашният съдружник на Стив Джобс, явно губейки вяра в САЩ.

Още преди това усилено се говореше, че Time Warner ще трябва да се откаже от част от активите си, за да може да бъде завършена сделката. Така малко преди блокирането й стана ясно, че медийната група CME продава част от бизнеса си в Централна и Източна Европа.

Първоначално компанията се изтегли от пазарите в Хърватия и Словения, а по-късно излезе информация, че води преговори с купувачи за телевизиите, които държи в Словакия и Чехия.

Time Warner в преговори с купувачи за бизнеса си в Източна Европа
Обновена

Собственикът на bTV готви още продажби на телевизии в Централна и Източна Европа

Властите в САЩ обаче блокираха придобиването на Time Warner от AT&T