Регулаторните органи в САЩ отказаха да издадат разрешение на водената от китайци група инвеститори, които искаха да закупят фондовата борса в Чикаго, предава CNN.

Така това се превръща в поредната провалена сделка на китайски инвеститори в САЩ от идването на власт на президента Тръмп.

В съобщение, разпространено късно в четвъртък, Комисията по ценните книжа и борсите подчерта редица притеснения, включително относно възможността за достатъчен надзор след сделката. Регулаторът посочва още, че не е успял и да получи информация от инвеститорите, включително детайли за финансирането на някои от тях, като това "повдига сериозни съмнения".

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

Администрацията на Тръмп блокира сделка на Джак Ма за $1,2 милиарда

MoneyGram трябваше да премине в китайски ръце

Сделката бе обявена през февруари 2016 година.

Първоначално тя бе одобрена от Комисията по чуждестранни инвестиции, която се съсредоточава в търсенето на възможни рискове за националната сигурност.

Борсата е основана през 1882 и през нея минава малък дял от търговията в САЩ. Въпреки това потенциалната сделка бе критикувана от конгресмени, притеснени от "острата липса на прозрачност в Китай".

Chongqing Casin Enterprise Group, която водеше сделката, има интереси във финансовите услуги, недвижимите имоти и защита на природата.

Тръмп блокира китайска сделка за $1.3 милиарда

Тръмп блокира китайска сделка за $1.3 милиарда

От притеснения за националната сигурност