Безспорно 2020-а не беше просто една обикновена година за икономиката и бизнеса. Независимо от това за някои компании тя се оказа година на възможности и успехи. Що се отнаса до сливанията и придобиванията в Европа през изминалите 12 месеца, такива на суми от няколко милиарда евро бяха рядкост. 

И все пак ето кои бяха едни от ключовите и големи сделки на Стария континент на обща стойност над 116 милиарда евро, които се случиха през 2020 година:

Новата най-голяма група за доставки на храни в Европа

През януари един от лидерите в услугите за доставки на храна по домовете - Takeaway, който има бизнес и в България, купи британския си конкурент Just Eat в сделка за 7,6 милиарда долара или за около 6,21 милиарда евро. Двете създадоха нов лидер в този сегмент в Европа.

Великобритания одобри сливането на Takeaway.com и Just Eat

Великобритания одобри сливането на Takeaway.com и Just Eat

Сделката бе на стойност $7,6 млрд.

Промени на пазара за разплащания

Френската компания за разплащания Worldline стана новия собственик на конкурента си Ingenico без много шум около сделката. Споразумението за 7,8 милиарда евро или около 9,5 милиарда долара създаде четвъртата по големина платформа за обслужване на разплащания в света.

Само месец, след като тя беше завършена, същото предприеха италианската компания Nexi и датската Nets за 7,8 милиарда евро.

Nexi купува конкурента си Nets в сделка за €7,8 милиарда

Сделка за €7,8 милиарда създава нов лидер на пазара на разплащания в Европа

Двете компании създават нов лидер на пазара на разплащания на Стария континент

В опит за спасение

Германският конгломерат Thyssenkrupp, който се намира в затруднено финансово положение, успя да сключи една от най-големите сделки в Европа за годината. През февруари тя продаде бизнеса си, който се занимава с производството на асандьори за 17,2 милиарда евро. Купувач беше консорциум, в който влизат Advent International и Cinven.

От Япония, през Европа до САЩ

През септември технологичният сектор на Стария континент стана свидетел на мащабна сделка за 40 милиарда долара или близо 33 милиарда евро. Японската SoftBank се раздели с част бизнеса си и по-точно от британския производител на чипове Arm, който беше купен от американската Nvidia. SoftBank купи фирмата обратно през 2016 година за 32 милиарда долара.

Продажбата на една компания с 300-годишна история

През ноември една от най-старите борсови компании във Великобритания - RSA Group, реши да раздели бизнеса си. Дружеството с 300-годишна история продаде международния си бизнес на Intact Financial, а този на скандинавските пазари на Tryg за общо 7,2 милиарда паунда или 7,9 милиарда евро.

Новият най-голям доставчик на данни за "Уолстрийт"

Съвсем в края на ноември S&P Global обяви обединението си с британската IHS Markit. Двете дружества ще създадат най-големият доставчик на данни за "Уолстрийт" след завършване на сделката си за 44 милиарда долара или за почти 36 милиарда евро.

S&P Global се кани да купи IHS Markit в сделка за $44 милиарда

Втората най-голяма сделка за 2020-а: Ключови компании за "Уолстрийт" се обединяват срещу $44 милиарда

Двете ще създадат гигант с обща пазарна оценка от над $82 милиарда