Компанията S&P Global вероятно ще се обедини с един от големите си конкуренти - IHS Markit в мащабна сделка за 44 милиарда долара. Така двете дружества ще създадат най-големият доставчик на данни за "Уолстрийт" с второто най-мащабно придобиване за годината, съобщава Bloomberg.

Запознати твърдят, че S&P Global е в напреднали преговори за покупката на конкурента си, като двете компании и към момента са основните доставчици на данни за нюйоркската борса.

Американско-британската IHS Markit, която е базирана в Лондон, която осигурява анализи и изследвания за участниците на фондовия пазар, е оценявана на 36,9 милиарда долара към края на миналата седмица след значително поскъпване през последните дни.

От началото на 2020 година акциите ѝ са поскъпнали с 23%, а тези на S&P Global - с 25 на сто. Взети заедно двете имат пазарна капитализация в размер на 82,2 милиарда долара.

С очаквана обща стойност от 44 милиарда долара сделката между двете компании ще бъде втората по големина на международния пазар през тази година след продажбите на водещите петролни и газови дружества в Китай на техните газопроводи на новосъздадена държавна компания. Тези транзакции станаха факт през юли.

Според анализатори сделката може да бъде изправена пред затруднения заради факта, че двете компании взети заедно ще управляват голяма част от пазара за доставка на данни за фондовия пазар. А това може да възпрепятства получаването на разрешение от страна на антимонополните регулатори.