Англо-холандската нефтена компания Shell влиза още по-амбициозно в енергийната индустрия в Австралия - с оферта на стойност 419 милиона щатски долара за четвъртото по големина електроразпределително дружество в страната ERM Power.

При осъществяването на сделката Shell ще стане доставчик на електроенергия с почти четвърт дял от търговския и индустриален пазар на континента, отстъпвайки само на Origin Energy. Компанията ще се сдобие и с две газови електроцентрали.

Shell вече е един от най-големите производители на газ в Австралия. С този ход компанията иска да използва глобалния си мащаб в сегмента на петрола и природния газ за изграждането на енергиен бизнес. Плановете са европейския лидер плавно да премине към по-чиста енергия, като до 2025 година той би трябвало да е увеличил годишните си разходи по стратегията до 2 или 3 милиарда долара.

"Това придобиване ни позволява да продължим с глобалната си амбиция за разширяването на нашия интегриран енергиен бизнес и се основава на съществуващите възможности за маркетинг и търговия с газ на Shell Energy Australia", посочи в изявление ръководителят на клона на фирмата в Австралия Зое Юйнович.

Гигантът Shell се изтегли от Нова Зеландия

Гигантът Shell се изтегли от един от най-старите си пазари

Компанията продаде активите си в страната на OMV

От ERM са се съгласили на офертата, която е с 43% премия към цената на книжата. Бордът на директорите препоръчва на акционерите да я приемат при гласуване, което се очаква през месец ноември.

Основателят и главен акционер на ERM Тревър Бейкър, който държи 27% от акциите на дружеството, е категоричен, че ще приеме предложението на Shell за 2,5 австралийски долара на акция, ако не се появи по-добра оферта.

Ходът на Shell не е изненада, защото беше препоръчан от UBS. По този начин компанията ще може да се фокусира върху силния растеж на по-чиста енергия, която да допълва традиционните горива на един от основните пазари - Австралия.

Придобиването на ERM се вписва добре с скорошното поглъщане на германския производител на слънчеви батерии Sonnen, който има присъствие в Австралия.

Енергийният бизнес също ще даде на Shell друг продукт - миньори.

Изпълнителният директор на ERM Джон Стреч каза, че компанията има малко припокриване със съществуващия бизнес на Shell в Австралия, така че се очаква повечето служители на ERM да останат на работа.

"Фокусът ще бъде върху комбинирането на възможностите за растеж", увери той.

Компанията отчете основни приходи от 90,5 милиона щатски долара за финансовата 2019 година, което е със 7% по-малко спрямо прихода от миналата година. Това се дължи на падането на продажбите с 8% до 17,7 терават часа (TWh). За тази година обаче се очаква продажбите да нараснат до 18,5 терават часа.

Печалбите на Shell удариха 30-месечно дъно

Печалбите на Shell удариха 30-месечно дъно

Заради ниските цени на петрола и газа