Royal Dutch Shell завърши продажбата на активите си в Нова Зеландия за 578 млн. долара. Купувачът OMV получава подразделенията Maui, Pohokura и Tank Farm, както и делът на Shell в находището на Големия Южен басейн, съобщава британската Press Association.

Сделката е част от разпродажби за 30 млрд. долара, чрез които петролният гигант се освобождава от активи по цял свят. Shell е в разгара на амбициозен план за намаляване на разходите и се лишава от бизнеса си в островната държава, която е един от най-старите пазари на компанията.

"Гордеем се, че вече повече от 100 години работихме в Нова Зеландия и завършването на продажбата на OMV бележи важен момент в историята на компанията", казва Зое Юйнович, вицепрезидент на Shell за Австралия и Нова Зеландия.

"Служителите на Shell в Нова Зеландия, минали и настоящи, са ключови за изграждането на успешен бизнес в Нова Зеландия. Пожелавам на нашите колеги най-доброто, тъй като OMV поема бизнеса занапред", добавя Юйнович.

През ноември Shell приветства едно от най-силните си тримесечия, като по-високите цени на петрола увеличиха приходите с 37%.

Петролният гигант съобщи за основна печалба (на база на текущата цена на доставките) от 5.6 млрд. долара за трите месеца до края на септември.

На база на отчетите, приходите скочиха с 51% до 5.57 млрд. долара.

Въпреки това цената на суровия петрол сорт Brent оттогава спадна и се очаква да приключи годината по-ниско ниво, отколкото през януари.

Един барел петрол в момента се търгува на 53 долара, в сравнение с 67 долара през януари и 86 долара през октомври.