Гръцките банки на Балканите продължават да сменяват собствеността си. Последната сделка, която се задава на хоризонта, е за румънската Banca Romaneasca, съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

Финансовата институция в северната ни съседка ще бъде закупена от унгарската OTP - която притежава опериращата в България банка ДСК. А продавач е National Bank of Greece, която продаде ОББ в началото на настоящата година.

Така унгарската OTP продължава експанзията си в централна и източна Европа.

Мениджъри от банката публично вече са заявявали, че имат интерес към румънската банка, както и към други финансови институции в региона.

От своя страна National Bank of Greece планира да разпродаде още активи на Балканите, за да приключи плана за реструктуриране, договорен с Европейския съюз след кризата в Гърция.

Цената на сделката все още не е ясна. OTP ще добави около 110 клона в Румъния. Очаква се тя да изплати и заем от 550 милиона евро към NBG, взет от Banca Romaneasca.

Освен румънската банка, NBG търси купувачи за банки и в Сърбия, Албания и Кипър. Една от тях е сръбската Vojvodanska Banka, която също може да се окаже интересна за OTP.