През миналата седмица стана ясно, че вторият по големина мобилен оператор в Албания - Telekom Albania, си търси нов собственик. Тогава стана ясно, че към компанията, част от групата на Deutsche Telekom, интерес е проявил съсобственика на българската "Виваком" Спас Русев.

Според информация на Reuters от понеделник още един бизнесмен с участие на нашия пазар иска да наддава за албанското дружество. Става въпрос за чешката PPF Group, собственост на Петр Келнер. Преди половин година той придоби активите на Telenor у нас в сделка за 2,8 милиарда евро.

PPF купи бизнеса на Telenor в Източна Европа за €2.8 милиарда

Най-богатият източноевропеец купи Telenor за €2.8 милиарда

Норвежката компания печели над 316 млн. евро от сделката

По-късно стана ясно, че неговата група е готова да купи и медийната компания "Нова Броудкастинг Груп" за 185 милиона евро. Тази сделка обаче беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно беше образувано дело във Върховния административен съд (ВАС) по случая. То предстои да се гледа следващата година.

Според източниците на Reuters в наддаването за Telekom Albania се е включила и сръбското държавно дружество Telekom Srbija. Тя е мажоритарен собственик в още два телекома на Балканите - босненския Telekom Srpske и черногорската M:Tel.

Спас Русев преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Българският собственик на "Виваком" преговаря за придобиването на втория телеком в Албания

Засега разговорите са на ранен етап и развитие може да се очаква след 3 до 6 месеца

Telekom Albania е първият в Албания мобилен оператор, започнал дейност през 1995 година. Към днешна дата той е вторият по големина в страната от общо три на пазара, като те си разпределят 4,87 милиона клиенти.

През 2000 година Telekom Albania става част от групата на гръцката OTE Group, известна с марката си Cosmote. 9 години по-късно германската Deutsche Telekom купува OTE Group и така и албанската компания влиза в нейното портфолио.