Френската Societe Generale сключи сделка за продажбата на банковия си бизнес в Полша. Подразделението й в страната Euro Bank ще бъде придобито от Bank Millenium за 1.83 млрд. злоти (484 млн. долара), съобщава компанията-купувач, цитирана от Reuters.

Societe Generale напуска и Полша

Societe Generale напуска и Полша

Претенденти са португалската Millennium и местната Alior Bank

Сделката е част от плановете на френската банкова група да се освободи от по-маловажни активи, за да се съсредоточи върху основния си бизнес. Тя засилва по-широката тенденция на консолидация в полския банков сектор, която се ускори през последните няколко години.

Societe Generale разпродава голяма част от бизнеса си в Централна и Източна Европа, като вече постигна сделки за банките си в Хърватия, България и Албания. Купувач е най-голямата унгарска банка OTP (собственикът на Банка ДСК).

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

Сделката за Euro Bank ще доведе до намаляване на рисково претеглените активи на Societe Generale с 2 млрд. евро и ще подобри първичния й капитал с 8 базисни пункта, твърдят от френската компания.

Въпреки продажбата Societe Generale не се изтегля напълно от Полша. Тя ще продължи да предоставя корпоративни и инвестиционни банкови услуги в страната и ще запази присъствието си в различни други дейности.

Crédit Agricole се готви да купи бизнеса на Société Générale в Полша

Société Générale има потенциален купувач за банката си в Полша

Очертава се поредната консолидация в полския банков сектор

Сделката се очаква да бъде финализирана през първата половина на 2019 г. и все още подлежи на одобрение от полските регулатори.

Продажбата на банката се обсъжда още от лятото, като основната причина е нарастващият конкурентен натиск, а потенциалните купувачи бяха Santander, Credit Agricole и Bank Millenium.

Raiffeisen Bank продава основния си бизнес в Полша

Raiffeisen Bank продава основния си бизнес в Полша

Австрийската група се освобождава от проблемните си операции

Купувачът Bank Millenium, който е част от едноименния португалски холдинг, е една от най-големите банки в Полша с активи от 71.14 млрд. злоти (18.76 млрд. долара). Тя не планира да емитира нови акции за финансиране на сделката.

Euro Bank е 17-ата по големина банка в Полша с активи от 14 млрд. злоти (3.7 млрд. долара), като е над 20 пъти по-малка от най-голямата банка PKO BP в страната. Миналата година тя реализира чиста печалба от 103 млн. злоти (27.16 млн. долара).