Най-големият британски търговец на дребно Tesco заяви в понеделник, че ще върне 6,6 милиарда долара (5 милиарда паунда) на акционерите, след като се съгласи да продаде бизнеса си в Тайланд и Малайзия на Charoen Pokphand Group за 10,6 милиарда долара.

Веригата супермаркети от Обединеното кралство започна преглед на азиатския си бизнес през декември, след като получи интерес към нейните активи там, сигнализирайки за по-нататъшно оттегляне от някога високите си глобални амбиции, пише Ройтерс.

Tesco маха етикетите "най-добър до" от храните

Защо една от големите вериги в Европа маха етикетите "най-добър до" от храните?

Това трябва да помогне на компанията в борбата с един сериозен за бизнеса й проблем

След приключване на продажбата на тайландската група, контролирана от Dhanin Chearavanont, Tesco възнамерява да върне пари на акционерите чрез специален дивидент, свързан с консолидацията на акции.

Tesco заяви, че крайното осъществяване на сделката зависи от одобрението на нейните акционери и от регулаторните органи в Тайланд и Малайзия, което се очаква да стане през втората половина на 2020 година.

Tesco може да плати $5 милиарда заради събеден иск

Най-големият работодател във Великобритания може да плати $5 милиарда заради събеден иск

Служители на веригата се оплакват от неравно заплащане

Сключването на сделката ще означава, че единствените операции на Tesco в чужбина, освен Ирландия, ще бъдат на нейното поделение за Централна Европа, включващо магазини в Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

"Тази продажба освобождава материални активи и ни позволява да опростим и фокусираме бизнеса си, както и да върнем значителна стойност на акционерите", заяви изпълнителният директор на Tesco, Дейв Люис.