Квотата на Украйна за износ на захар за ЕС вече е запълнена. Затова правителството на Украйна официално ще забрани износа на захар от страната за Европейския съюз до края на тази година, каза министърът на земеделието Тарас Висоцки, съобщи Reuters.

По думите му, обемите захар, изнесени за Европа, са достигнали лимита, установен съгласно новите разпоредби за "търговски ползи". Украйна е вторият по големина доставчик на захар в Европа, напомня Reuters.

"Другите пазари ще бъдат без ограничения за износ на захар за Украйна, но пазарът на ЕС ще бъде отворен едва от 1-ви януари 2025 г. - и тогава ще стане ясно какви ще бъдат обемите на износа за следващата година", отбеляза украинският министър на селскостопанска конференция.

Ограниченията на ЕС, обявени през април, станаха след мащабни протести на фермери от страни от ЕС, които заявиха, че има нелоялна конкуренция от производители извън ЕС, като Украйна, която не спазва екологичните регулации, които съществуват в Европейския съюз.

По-рано този месец анализаторикоментираха, че износът на захар от Украйна е достигнал 262 600 метрични тона - обемът, определен според правилата на ЕС като квота на Украйна за 2024 г. През календарната 2023 г., украинските производители изнесоха около 493 000 тона захар за ЕС.

Вторият в света производител на захар Индия може да се наложи да я внася

Вторият в света производител на захар може да се наложи да я внася

Страната е и вторият по големина износител и може да влияе на цените на стоката