United Group е сключила сделка с Hrvatski Telekom и Zagrebacka Banka за придобиването на мажоритарен дял в хърватския оператор Optima Telekom, съобщиха от компанията. Придобиваното дружество предоставя фиксиран интернет и телевизия.

United, която притежава Vivacom у нас, ще придобие дяла от 17,41% на Hrvatski Telekom и дяла от 36,90%, притежаван от Zagrebacka Banka, или общо 54,31%. Стойността на сделката не се съобщава. Пазарната капитализация на хърватския оператор е малко под €40 милиона, което дава ориентир.

В Хърватия групата вече притежава мобилния оператор Telemach.

"Това споразумение е стъпка напред в плана ни да превърнем Telemach Хърватия в напълно конвергентен телекомуникационен оператор, предлагащ пълната гама телекомуникационни услуги, включително телевизия - в собствената ни инфраструктура", посочва от United Group.

Компанията ще инвестира €130 милиона в модернизиране на мобилната мрежа на Telemach Hrvatska, за да подобри качеството, да разшири покритието и да предложи пълно 5G изживяване. Също така инвестира €100 милиона за изграждане на модерна оптична мрежа, която вече предлага на хърватски клиенти фиксирана телефония и супер бърз широколентов интернет със скорост от 300 Mbps до 2 Gbps, посочват още оттам.

Optima Telekom има 125 000 абонати на интернет услугата си и 55 000 клиенти на телевизионната.

За първото тримесечие на 2021 г. хърватския телеком отчита ръст на загубата до €633 80. Приходите намаляват с 3,5% до почти €14,5 милиона.