След редица перипетии и сериозно забавяне, френската група Veolia Environnement в крайна сметка ще придобие конкурента си във ВиК услугите Suez.

Купувачът, който е собственик на "Софийска вода", най-накрая спечели одобрението на управителите на Suez, след като предложи по-висока цена за сделката и социални придобивки за служителите на компанията.

Според параметрите на споразумението капитализацията на ВиК дружеството е около 13 милиарда евро или 15 милиарда долара, пише Bloomberg, позовавайки се на главния изпълнителен директор на Veolia Антоан Фреро.

Групата се е съгласила да плати 20,5 евро за всяка акция от дела от 70% в Suez, които тя все още не притежава. Сделката ще създаде международен гигант във ВиК услугите под шапката на Veolia с годишни приходи от около 37 милиарда евро.

Окончателното споразумение между двете компании предстои да бъде подписано на 14 май.

Veolia направи опит за агресивно придобиване на Suez, но удари на камък

Собственикът на "Софийска вода" предизвика скандал във Франция след опит за агресивно придобиване

Съдът нареди на компанията да прекрати опитите си

Собственикът на "Софийска вода" обяви плановете си за придобиванетона Suez през миналата година, като те бяха представени като идея за създаването на най-голямата ВиК компания в света.

Заради опасения, че това ще бъде в ущърб на конкуренцията, от Veolia предложиха тогава да продадат някои активи, включително водния бизнес на Suez във Франция.

Френската група придоби мажоритарен дял в "Софийска вода" през 2010 година след споразумение с United Utilities. Към днешна дата тя държи 77,1% от акциине на дружеството, а останалите 22,9% са в ръцете на Столична община.

У нас Veolia оперира и чрез още две фирми - "Веолия Енерджи Варна", която е оператор на мощности и топлофикационната мрежа в морския град, и "Веолия Сълюшънс България", която е сред лидерите в предоставянето на индустриални услуги у нас.

Veolia иска да купи френски конкурент

Veolia иска да купи френски конкурент

Първият ход е получаването на 30% дял срещу €3 млрд.