Volkswagen AG обмисля да придобие компанията за автомобили под наем Europcar Mobility Group, съобщава Bloomberg, цитирайки свои източници. Ако това се случи, германската автомобилна група ще си върне контрола върху компанията, след като през 2006 г. я продаде на настоящия акционер Eurazeo.

Източниците на агенцията подчертават, че планът е в съвсем начален етап и производителят може и да се откаже и да не направи предложение.

Миналата година Europcar нае съветници и създаде комисия, за да прецени следващия си ход, след като най-големият акционер, Eurazeo, предупреди, че може да излезе от компанията. Към Europcar вече има интерес, но намирането на купувач насред срива в пътуванията заради пандемията може да се окаже сложен.

Във вторник Europcar отчита пазарна оценка от €390 млн., като през последната година акциите поевтиняха с 60%.

За VW сделката ще има смисъл в рамките на плана за разширение на услугите, които производителят на автомобили предлага, включително програмите за лизинг и отдаване под наем на нови и използвани електромобили.

Заради пандемията индустрията за отдаване на автомобили под наем е в криза, като Hertz Global Holdings Inc., една от най-големите компании в бранша, обяви фалит през май.

Карл Айкан изгуби $1,6 милиарда от фалита на Hertz

Инвеститорът, който изгуби $1,6 милиарда от фалита на Hertz

Той беше най-големият акционер в компанията за коли под наем