Унгарската компания за бюджетни полети Wizz Air е предложила на британския си конкурент EasyJet да го придобие. От дружеството обаче се отказали офертата им. Това твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

По техните думи унгарският лидер търси възможности да се възползва от възстановяването на пазара след пандемията.

Първоначалното предложение е било условно, предвиждащо сделката да се извърши изцяло чрез закупуване на акции. Офертната цена е била с малка премия над стойността на книжата. Това са потвърдили от EasyJet, без да посочват от коя компания е било отправено предложението.

От британската авиокомпания добавят, че предложението е единодушно отхвърлено от борда на директорите и след това е било оттеглено.

Акциите на EasyJet изгубиха 14% от стойността си, след като вместо сделката от компанията са решили да наберат 2 милиарда долара чрез продажбата на акции и на поемането на дълг.

Представителите и на двете компании са отказали да дадат допълнителни детайли за стойността на офертата.

И двата авиопревозвача пътуват от България. Унгарската WizzAir има база у нас, като предлага полети от София, Варна и Бургас, а наскоро обяви, ще че стартира линии и от Пловдив. EasyJet пък оперира основно на летище София, но има и пътувания от и до Варна.

Wizz Air пуска полети от Пловдив до Лондон, Дортмунд и Меминген

Втора нискотарифна авиокомпания стартира редовни полети от летище Пловдив

Полетите тръгват от ноември 2021 година