Цените на цинка и другите цветни метали се покачиха вчера на борсата в Лондон поради данни, показващи намаляване на запасите в борсовите складове, както и поради (лекото) отслабване на щатския долар, съобщава Reuters.

Вчера около обед фючърсите на цинк на борсата LME се търгуваха с повишение от 3,9%, при 2572,5 долара за тон. Обезпечените с варанти запаси от цинк на LME паднаха до 57 225 тона, което е най-ниското ниво от май, след анулирането на 19 225 тона варанти на цинк.

"Основните метали и особено цинкът, игнорират общото нежелание да се рискоува, предезвикато от ръстта на цените на енергоносителите, както и на доходността на облигациите и долара", коментира Оле Хансен, главен стратег-анализатор по суровинните пазари в Saxo Bank.

"Всеки признак за ускоряване на търсенето - за каквото сигнализира отмяната на на варантите на LME, може да осигури по-силен от очаквоното тласък на цените нагоре", добавя той. Анулирането на варантите показва планирано оттегляне на метали от складовете на LME.

А в Китай от 29 септември започва годишната празнична седмица. Такава значителна отмяна на варанти преди китайските празници усложнява ситуацията, тъй като цяла седмица няма да има китайски търговци на LME.

Вчера същевременно тримесечните фючърси на медта на LME добавиха 0,7% към цената си, до 8 169 долара за тон.

Същевременно на LME цената на алуминия се повиши с 1,1% до 2262 долара за тон. Само никелът загуби 0,5% от цената си, и се търгуваше на 18 910 долара за тон.

Прогнози: Цената на медта ще скочи през следващата година

Цените на метала, считан за барометър на световната икономика ще скочат още през следващата година

Прогнозите на Goldman Sachs, Bank of America и Fitch Ratings: