Металът, традиционно считан за барометър на световната икономика, претърпя турбулентна 2022 г. поради по-строгата парична политика на САЩ, енергийната криза, произтичаща от войната на Русия в Украйна и комбинацията от строги блокади на Китай срещу Covid-19, на фона на слаб имотен пазар. Цените на медта на Лондонската борса за метали достигнаха връх от над $10 600/т през март тази година, пише CNBC.

Тримесечни фючърси на мед на Лондонската борса се търгуват на $8 543/т в понеделник сутринта в Европа, след като през ноември отчетоха най-силния си месец от април 2021 г. насам.

Миналата седмица Goldman Sachs повиши своята 12-месечна прогноза до $11 000/т от $9 000/т и ревизира прогнозата си за средна цена до $9 750/т за 2023 г. и $12 000/т през 2024 г.

Стоковите анализатори на Bank of America са на мнение, че цената на медта може да се повиши до $12 000/т през второто тримесечие на 2023 г. Такъв сценарий би изисквал насочване на Федералния резерв на САЩ към по-малко агресивно затягане на паричната политика, ограничаващо възхода на щатския долар, като по този начин търсенето на мед ще остане високо.

"Независимо от насрещните макро ветрове, физическите пазари остават напрегнати, което подчертава липсата на налични резервни медни единици в момента", каза анализаторът Майкъл Уидмър в доклада на Bank of America за перспективите на металите през 2023 г.

Уидмър също така отбеляза, че връзката между глобалното търсене на мед и растежа на промишленото производство е била нарушена през последната година и половина.

Литият скоро ще бъде по-важен дори от петрола и газа, къде се намират основните резерви в Европа

Треска за "бяло злато" в Европа: Kъде се намират основните резерви на континента?

Международната агенция по енергетика нарича ситуацията "квазимонопол"

"Според нас това потвърждава до известна степен, че "зелените" разходи вече са подкрепили глобалното търсене на мед", каза Уидмър.

Данните на Bank of America за темповете на растеж на търсенето от сектори, свързани с екологични политики, показват разширяване на потреблението на мед с 4,5% на годишна база до 2030 г. За разлика от това потенциалният растеж на търсенето е бил 2,1% през последните две десетилетия.

Въпреки че изказват по-предпазливо мнение, за да отразят по-меките пазарни настроения в резултат на очаквания глобален икономически спад, анализаторите от Fitch Ratings прогнозираха, че всеки удар върху медта ще бъде компенсиран от "поддържащи краткосрочни и средносрочни двигатели на търсенето и предлагането".

"Очакваме умерено увеличение на глобалното потребление на мед от около 2% през 2023 г., подобно на 2022 г. Доставките ще нараснат с около 4% през 2023 г.", смятат от Fitch. Рейтинговата агенция поддържа предположение за спот цена на медта от 8 000 $/т за 2023 г., като се понижи до 7 500 $/т през 2024 г. и 2025 г.

Най-големите производители на мед в света

Най-големите производители на мед в света

Предполага се, че търсенето на мед ще нарасне с близо 600% до 2030 г.