62,9 млн. декалитра спиртни напитки са били произведени в Русия в периода януари-април 2024 г., като това е ръст с 20,1% на годишна база, съобщава РБК, като цитира данни от ведомството, което контролира акцизните стоки в страната. В статистиката не влизат бирата, сайдерите и други подобни.

При силноалкохолните питиета продукцията е в размер на 33,681 млн. декалитра или с 9% повече в сравнение с първите 4 месеца на 2024 г.

Един от най-големите руски производители на водка продава бизнеса си

Един от най-големите руски производители на водка продава бизнеса си

От АСГ твърдят, че търсят само допълнителен инвеститор

Водката запазва голямата си популярност с 22,689 млн. декалитра (ръст от 6 на сто), а при ликьорите има почти 70-процентов скок (до 554 700 декалитра). При вината - стандартни и шампанизирани, се отчита ръст около и над една трета.

Според "Росалкогольтабакконтроль" динамиката се определя от фактори като увеличаващ се брой производители, замяна на вносните питиета с руски аналози и разширяващ се пазар в Донбас и областите Херсон и Запорожие, части от които са окупирани от руските сили.

През 2022 г. за първи път от 2010 г. насам броят на диагностицираните случаи на алкохолна зависимост в Русия се е увеличил. По това време 54,2 хил. пациенти са поставени под диспансерно наблюдение, като сред тях 12,9 хил. души страдат от алкохолна психоза. Както отбелязва местното издание на Forbes, руснаците са започнали да пият по-често на фона на тревожните новини във връзка с коронавируса и руско-украинския конфликт.