9 страни от Европейския съюз се противопоставят на енергийните реформи заради високата цена на електроенергията и кризата, в която се намира в Европа, съобщава Reuters. Германия, Австрия, Ирландия, Дания, Естония, Финландия, Латвия, Нидерландия и Люксембург категорично няма да подкрепят реформа на пазара на електроенергия в ЕС. Поне та този етап.

Новината идва малко преди извънредната среща на министрите на енергетиката утре, на която ще бъде обсъден скокът при цените на тока.

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ще се превърне ли зимата в катализатор на световна енергийна криза?

Ако температурите са по-ниски от обичайното, енергийният недостиг ще разтърси световната икономика

Европейските цени на газа и на електричеството достигнаха до рекордно високи нива тази есен и засега по нищо не личи ситуацията да се промени. Именно това накара много държави, включително Испания и Франция, да призоват Брюксел да преработи правилата на пазара на електроенергия.

Днес обаче деветте страни попариха тези предложения в съвместно изявление, в което се казва, че "не могат да подкрепят никакви мерки, които са в противоречие с вътрешния пазар на газ и електроенергия". Такова е например преразглеждането на пазара на електроенергия на едро.

"Зад ценовите скокове стоят глобални причини, така че трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесим във вътрешните енергийни пазари", се казва в общото становище. Според деветте страни, регулацията на пазара "няма как да бъде средство за защита за смекчаване на текущите нарастващи цени на енергията, свързани с пазарите на изкопаеми горива".

За минути Путин свали цените на газа

За минути Путин свали цените на газа

Той заяви, че страната му потенциално може да изнесе рекордни обеми от жизненоважното гориво за Европа

Вместо дъжавна намеса, държавите призовават за повече мерки за пестене на енергия и цел за  взаимно свързване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030-а година в размер на 15%.

В момента цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за задоволяване на общото търсене на електроенергия. Газовите централи често определят цената в тази система, което според някои страни като Испания е несправедливо, защото води до продажба на евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, базирана на изкопаеми горива.

Европейският съюз все още е силно зависим от внос на газ. И то най-вече от Русия.

Русия забогатява с още $50 милиарда заради високите цени на нефта и газа

Русия забогатява с още $50 милиарда заради високите цени на нефта и газа

Постъпленията в руския бюджет растат със 70% до $125 млрд., според Fitch