Впечатляващото рали на алуминия от началото на годината продължава и сега суровината се търгува на нов рекорд - на най-високата цена от 2008 година насам. А причина за новия пик са опасенията за доставките в Китай и от Гвинея.

Превратът в африканската държава, която осигурява почти една четвърт от доставките на боксит в света, подкрепи опасенията за потенциални проблеми с доставките на ключовият за производството на алуминия материал.

Тези опасения се появиха въпреки че новите лидери в Гвинея предупредиха компаниите да продължат операциите си и че техните сключени споразумения преди преврата ще бъдат уважени от правителството.

Цената на алуминия нарасна с 1,6% до 2837 долара за метричен тон на лондонската борса. Това беше най-високата стойност от 2008 година насам преди тя да падне отново до 2829 по време на ранната търговия в Шанхай.

Стойността на алуминия се удвои от началото на възстановяването, след като бизнесът в световен мащаб заработи активно. Анализаторите очакват тази тенденция да се запази и суровината да продължи да поскъпва.