Надеждите на Швеция да изгради по-голям капацитет за ядрена енергия беше стопена, след като като германската компания Uniper заяви, че няма намерение да инвестира повече в ядрена енергия.

В момента Uniper управлява най-големия ядрен реактор в Швеция Oskarshamn-3 и има частични дялове в Ringhals и Forsmark. Компамията не иска да "хвърля" разходи за допълнителна ядрена енергия извън съществуващите централи. За сметка на това смята да се съсредоточи върху природния газ и възобновяемите енергийни източници, според Bloomberg. Припомняме, че с неотдавна спря да работи и последния останал ядрен реактор от Германия.

Темата за ядрената енергия в Европа още е спорна. Най-голямата икономика в Европа Германия реши да се откаже от ядрената енергия и твърди, че тя няма място в зеленото бъдеще на Европа. Други страни като Франция обаче, които разчитат в голяма степен на ядрената енергия за производство на електроенергия, казват, че тя е чист източник на енергия и трябва да бъде включена в екологичните цели на блока.

Решението на Uniper да се оттегли от инвестиции в допълнително производство на ядрена енергия идва на фона на баланса между енергийната сигурност и зеления преход в Европа, пише Oilprice.

През януари правителството на Швеция предложи промени в законодателството си, които биха позволили изграждането и експлоатацията на още ядрени реактори, заради енергийната си сигурност. Ядрената енергия осигурява около една трета от общото електричество на Швеция. През 2022 г. шведският премиер Улф Кристерсон обеща, че целта на Швеция ще е към "100% без изкопаеми горива", което би било трудно за постигане без ядрена енергия.