Цената на американския петрол марка WTI в петък сутринта расте заради проблемите с доставките на суровината от Канада. Котировките на европейския еталонен Brent остават стабилни, отбелязвайки лек спад.

Януарските фючърси за петрола Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 16 цента до 63,39 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с 43 цента - до $58,45 за барел.

При закриване търговията в четвъртък цената на Brent се бе покачила с $0,23 (0,36%), до $63,55 за барел. NYMEX вчера бе закрита поради честването на Деня на благодарността в САЩ.

През ноември цените на петрола както цяло се покачват вече трети месец поред, демонстрирайки най-дългото си рали от пролетта на 2016 година.

През миналата седмица петролопроводът Keystone, доставящ суровината от Алберта, Канада до преработвателните заводи в САЩ бе спрян поради изтичане на петрол. Операторът на съоръжението TransCanada Corp обяви че поне до края на месеца доставките ще бъдат силно ограничени, като се очаква за целия ноември те да бъдат с над 80 % по-малки.

Пазарът с нетърпение очаква срещата на участниците в пакта за съкращаване на добива ОПЕК+ на 30 ноември във Виена. Подкрепа за петролните цени в момента дава прогнозата , че неговото действие ще бъде продължено до края на 2018 година.