Отоплителните системи в Русия се развалят на фона на суровата зима, оставяйки много хора да мръзнат, докато Москва продължава да харчи за войната в Украйна. Части от Русия преживяват наистина студена зима - температурите в Сибир достигнаха -57 градуса по Целзий през декември.

Зимните условия се влошават, защото инфраструктурата на Русия е зле поддържана, като много от съоръженията й датират от съветската епоха, пише Business Insider.

Това e предпоставка и предизвика редица от повреди в централните отоплителни системи от декември, които дори засегнаха части от района на Москва и град Санкт Петербург, според независимата руска медия The Bell, цитирана от Insider.

Не с арядкост и инцидентите. При спукване на голяма отоплителна тръба в град Нижни Новгород са пострадали хора от изгаряния, заради изтичане на вряла вода по улиците, съобщи DW, като се позова на местен новинарски канал в Telegram. Повредената тръба е причина и над 3000 души да нямат достъп до отопление.

"Все още използваме комуналната инфраструктура, създадена по време на съветската епоха", коментира руският депутат Светлана Разворотнева, която е член на националната комисия по градско инженерство за DW. Около 40% от топлофикационната мрежа в страната се нуждае от спешна подмяна, алармира тя.

Русия е внесла модерни военни американски и европейски чипове за над $1 милиард миналата година

Русия е внесла модерни военни американски и европейски чипове за над $1 милиард миналата година

Данните, които разкриват това са на руската митническа служба

Финансирането за комунални услуги обаче представлява едва 2,2% от общите разходи на Русия миналата година. На този фон разходите на Москва за военни цели съставляват около 21% от бюджета на Русия през същата година, според Reuters.

Русия увеличава разходите за отбрана до една трета от бюджета си тази година, според изявление на руското финансово министерство през октомври, цитирано от Ройтерс.

Разходите за войната се увеличават, а Кремъл вероятно ще трябва да въведе мерки за икономии, за да се справи с бюджетния дефицит на Русия, съобщи разузнаването на Обединеното кралство.

Междувременно руският президент Владимир Путин все още е почти сигурен, че ще спечели пети мандат на президентските избори в Русия в средата на март.