Русия е внесла над 1 милиард долара усъвършенствани американски и европейски чипове миналата година. Това се случва на фона на ограниченията, предназначени да попречат на военните да се сдобият с технологии, които да се използват за войната си в Украйна.

Данните, които разкриват това са на руската митническа служба, цитирани от Bloomberg. СПоред класифицираната информация повече от половината от внесените полупроводници и интегрални схеми през първите девет месеца на 2023 г. са произведени от американски и европейски компании.

Сред компаниите са големи имена като Intel Corp, Advanced Micro Devices и Analog Devices Inc., както и европейските марки Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV и NXP Semiconductors NV. Няма обаче предположения, че компаниите са нарушили законите за санкции. Данните не показват кой е изнесъл технологиите в Русия, откъде са били изпратени и кога са били произведени стоките.

От своя страна компаниите заявиха, че напълно отговарят на изискванията за санкции, прекратиха дейността си в Русия и коментират, че работят за противодействие на незаконното отклоняване на стоки, включително с държавни органи.

Продължаващите доставки технологии за руската военна машина позволиха на Русия да продължи да произвежда бойни танкове и други оръжия, както и ракети.

Обяснението: голяма част от тези технологии влизат в в Русия чрез реекспорт от трети страни, включително Китай, Турция и Обединените арабски емирства. САЩ и ЕС се опитват да направят така, че има блокиране на тези маршрути.

Дистрибуторите са отговорни за голяма част от продажбите на на чипове и те от своя страна ще имат множество доставчици. Производителите не винаги са задължени да проследяват къде отиват техните продукти след продажбата им на тези компании, въпреки че някои специфични чипове за военна употреба трябва да бъдат следени.

Американски чипове попадат във военното оборудване на руската армия, въпреки санкциите. Как се случва това?

Американски чипове попадат във военното оборудване на руската армия, въпреки санкциите. Как се случва това?

Само през 2022 г. Русия е внесла полупроводници на стойност 2,5 милиарда долара спрямо 1,8 милиарда долара през 2021 г.

Митническите данни показват, че Русия е внесла чипове за 1,7 милиарда долара през първите девет месеца на миналата година.

Сред тях са продукти от Intel, Analog Devices и AMD, след като са включени притежаваните от тях марки като Altera на Intel и Xilinx на AMD. Американските и европейските компании в списъка имат общи приходи от десетки милиарди долари през 2023 г.

Има и продукти от китайски производители и тайванската Realtek Semiconductor Corp., които също са в топ 20 на компаниите, чиито чипове Русия внася. Страната е внесла продукти на Semiconductor на стойност от около 17 милиона долара. Няма индикации, че тайванската компания е изнасяла чипове директно в Русия или е знаела, че нейните стоки са се озовали там.

Данните на руските митници показват, че броят на декларациите и общият годишен обем в тегло на доставките на чипове са спаднали от 2021 г. насам. От това може да се предположи, че Русия плаща повече за стоки, защото разходите за избягването на ограниченията нарастват и видът на артикулите, които Москва доставя, се промениха от началото на войната.

Русия спря да публикува официални данни малко след нахлуването си в Украйна. Федералната митническа служба заяви, че временно не предоставя данни за външната търговия.

Според Киевското училище по икономика Русия е внесла военни стоки за 8,77 милиарда долара между януари и октомври миналата година, което е спад от само 10% в сравнение с периода преди санкциите.

Какво смятат компаниите?

Intel заяви, че спазва "всички приложими разпоредби за износ и санкции", а договорите му изискват клиентите и дистрибуторите да спазват същите разпоредби. Компанията има "нулева толерантност към заобикаляне на нейните изисквания".

AMD заяви, че управлява програми "за предотвратяване и коригиране на следпродажбеното движение на продукти на AMD в нелегитимни канали".

Texas Instruments заяви, че всички доставки на продуктите й в Русия "са незаконни и неразрешени". Специален екип следи продажбата и доставката на продукти и компанията предприема действия.

Analog Devices заяви, че е прекратил дейността си в Русия, Беларус и окупираните региони на Украйна, когато войната започна. "Всяка доставка след санкциите в тези региони е пряко нарушение на нашата политика и е резултат от неоторизирана препродажба или отклоняване на продукти."

Infineon заяви, че е "взела мащабни мерки за спиране на всички преки и непреки доставки до Русия". Тя е заявила на своите дистрибутори по целия свят да предотвратят отклоняването на нейните продукти или услуги към Русия ид а се съобразяват със санкциите.

Президентът на Microchip Ганеш Мурти заяви, че компанията осъжда незаконното използване на нейните продукти и "ние се грижим да поддържаме целостта на веригата за доставки".

Marvell заяви, че на неговите дистрибутори и клиенти е забранено да реекспортират продуктите му в Русия и преглежда докладите от дистрибуторите. Компанията продава малко количество продукти на дистрибутори, от които се изисква да предоставят доклади.