Западни микрочипове, които се използват за производство на смартфони и лаптопи, продължават да навлизат в Русия и попадат и във военния й арсенал, като оборудване, включително дронове, радиостанции, ракети и бронирани превозни средства и други, според анализ. Търговските данни, анализирани от CNBC, показват, че Москва се снабдява със все по-голям брой полупроводници и други напреднали западни технологии чрез посредници като Китай.

Само през 2022 г. Русия е внесла полупроводници на стойност 2,5 милиарда долара спрямо 1,8 милиарда долара през 2021 г.

Аналитичният център към Киевското училище по икономика KSE Institute наскоро анализира 58 единици руско военно оборудване, извадено от бойното поле в Украйна, и откри повече от 1000 чуждестранни компонента, предимно западни полупроводникови технологии.

Повечето компоненти подлежат на експортен контрол, те може и да навлизат в Русия през сложни търговски пътища през Китай, Турция, Обединените арабски емирства, според анализатори, цитирани CNBC. "Русия все още може да внася всички необходими западни компоненти за своята армия",смята Елина Рибакова от Института за международна икономика Peterson и един от авторите на доклада на KSE Institute. "Укриването и избягването на санкции е изненадващо нагло в момента", коментира още тя.

Тъмните вериги за доставки

Не всички напреднали технологии са обект на западни санкции. Много от тях са имат както цивилни, така и военни приложения и следователно попадат извън обхвата на контрол при износа. Микрочипът може да има приложение и в пералня, но и в дрон.

Много от чиповете обаче идват от западни страни с търговски забрани срещу Москва и по-специално срещу нейните военни.За всички стоки с произход от САЩ, с изключение на храни и лекарства, има забрана да достигат до руската армия.

Но в проучването на KSE над две трети от чуждестранните компоненти, идентифицирани в руско военно оборудване, все пак идват от компании със седалище в САЩ, а други от Япония и Германия.

Според друго проучване на Royal United Services Institute руската армия използва над 450 различни вида компоненти, произведени в чужбина, в 27 от най-модерни военни системи, включително ракети и комуникационни системи.

Много от тези части се произвеждат от известни американски компании, които създават микроелектроника за армията на САЩ.

Търговията между Русия и Китай се увеличава

Китай е най-големият износител за Русия на микрочипове и други технологии, които намират приложение във военния арсенал. Вносът от Китай, включително Хонконг, представлява над 87% от общия руски внос на полупроводници през четвъртото тримесечие на 2022 г., в сравнение с 33% година по-рано. 55% от тези стоки не са произведени в Китай.

"Това не бива да се приема като изненада, защото Китай опитва да натрупа и да извлече печалби от факта, че Русия е икономически изолирана", смята Олена Юрченко, съветник в Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Русия е увеличила вноса си и от така наречените посреднически страни в Кавказ, Централна Азия и Близкия изток, според данни за националната търговия. Износът от Грузия, Армения и Киргизстан например нарасна през 2022 г., като превозните средства, самолетите и плавателните съдове представляват значителен дял от това. В същото време износът на Европейския съюз и Обединеното кралство за тези страни се увеличи, а пряката им търговия с Русия се срина.

През юни 2023 г. Европейският съюз прие нов пакет от санкции, който вече включва инструмент против заобикаляне на мерките за ограничаване на "продажбата, доставката, трансфера или износа" на определени санкционирани стоки и технологии за трети държави, които са като посредници за Русия.

Към санкциите бяха включено 87 нови компании в страни като Китай, Обединените арабски емирства и Армения, които подкрепят руската армия. ЕС ограничи и износа на 15 технологични артикула, открити в руско военно оборудване в Украйна.

Има скептици, че мерките действат - особено когато става въпрос за големи световни търговски партньори. "Санкциите може да работят срещу Армения или Грузия, които не са големи търговски партньори за Европейския съюз или за Съединените щати, но става въпрос за Китай или Турция, това е много малко вероятен сценарий", казва Юрченко от Съвета за икономическа сигурност на Украйна.