Английската централна банка повиши прогнозите си за икономическия растеж в страната и заяви, че може да се наложи да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното.

Комитетът по паричната политика, ръководен от гуверньора Марк Карни, смята, че Великобритания расте по-бързо от устойчивото си темпо до 2020 г., което означава, че има по-голям риск от прегряване.

Очаква се инфлацията да остане над целта от 2% в рамките на сегашната крива на доходността, което ще доведе до около 3 тримесечни повишения през следващите 3 години.

Комитетът се съгласи, че "паричната политика ще трябва да бъде затегната малко по-рано и с малко по-голяма степен през прогнозния период, отколкото се очакваше по време на доклада от ноември".

Прогнозата на централната банка съответства на признаците, че синхронизираният глобален растеж ще доведе до края на разхлабените парични политики, поддържани от централните банки след финансовата криза.

Bank of England повиши лихвата за първи път от десетилетие

Bank of England повиши лихвата за първи път от десетилетие

Централната банка сигнализира за още две стъпки нагоре скоро

Опасенията, че инвеститорите вероятно са подценявали вероятността от по-високи разходи по заеми за поддържане на инфлацията под контрол, допринесоха за глобалната разпродажба на акции през последните дни.

Новата перспектива на централната банка дойде, тъй като основната лихва остана непроменена на 0.5%.

"Големият въпрос за тази среща на Английската централна банка беше дали увеличаването на кривата на доходност от ноември ще бъде достатъчно, за да се ограничат перспективите за по-силен растеж.

Отговорът, според Карни и колегите му, е не. Очаквахме повишение на лихвите през август, което укрепва нашата убеденост и наклонява рисковете за май, а не за ноември", посочва Дан Хенсън от Bloomberg Economics.

В актуализираните си прогнози централната банка предвижда 1.8% ръст на британската икономика тази и следващата година, по-висок от прогнозирания през ноември. Докато потреблението ще остане слабо, а Brexit потиска инвестициите, световното търсене помага на търговията на Обединеното кралство, твърдят от АЦБ.