Министерството на финансите на САЩ направи изключение от антируските санкции, що се отнася до вноса на нефтопродукти, пише Лента.ру. Това става ясно от ръководството на ведомството за прилагане на политиката за "таван" на цените за суровия петрол и петролните продукти с произход от Русия.

В документа се отбелязва, че Вашингтон изтегля от санкционния списък доставките на петролни продукти от руски петрол от България и Хърватия, както и за други страни от Европейския съюз (ЕС), които нямат излаз на море.

От американското ведомство се позовават на решението на Съвета на ЕС за шестия пакет от санкции спрямо Русия.

Страните от Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение за въвеждане на таван на цените на руските петролни продукти (бензин, дизел), съобщи Reuters пред 3 дни. Уточнява се, че "таванът" ще бъде определен на 100 долара за барел за търгуваните с премия нефтопродукти и 45 долара за барел - при отстъпка.

През декември Италия изцяло спря покупките на руски петрол

През декември една страна от ЕС изцяло спря покупките на руски петрол

Средната цена на закупения от страната петрол през 2022 година е близо 100 долара за барел

"Таванът" спрямо руския петрол влезе в сила на 5 декември миналата година, а от 5 февруари има и ембарко и "таван" и за износа на руски петролни продукти. ЕС вече не приема петрол от Русия, превозван по море. В допълнение, страните от Г-7, Австралия и ЕС са наложили "таван" на цената на такъв петрол от 60 долара за барел, като той периодично се преразглежда.

Малко по-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че Кремъл предприема мерки за "хеджиране" на рисковете, свързани с ембаргото на ЕС върху износа на руски петролни продукти. На 1 февруари в Русия влезе в сила указ, според който на руските компании се забранява да изнасят петрол и петролни продукти за чуждестранни купувачи, ако в договорите "пряко или косвено се допуска прилагането на механизъм за ограничаване на цените". Изключения могат да се правят само с изрично разрешение на властите.

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Каква е "комфортната" цена за петрола за страните износителки