През декември 2022 г. Италия увеличи вноса си на петрол с 12,2% на месечна база до 5,5 милиона тона. Основен доставчик за страната се оказа Азербайджан (854 000 тона), а Русия, която беше сред основните вносители за страната, изчезна този месец от списъка. За пълното спиране на доставките на суров петрол от Русия съобщи Интерфакс, позовавайки се на данни на Министерството на екологичния преход на Италия.

Освен Азербайджан, основни доставчици на гориво за европейската страна станаха Либия и Казахстан, съответно с 836,5 и 773,9 хил. тона. За цялата 2022 г., Италия е внесла 62,5 милиона тона петрол, от които 12,1 милиона тона са закупени от Русия (18,5% от общите доставки).

Започна ли "лов" на морски сондажи за петрол

Започна ли "лов" на морски сондажи за петрол

Наемите на сондажните платформи скочиха драстично

Средната цена на петрола, закупен от Италия през декември е 85,5 долара за барел, при 89,74 долара за барел през ноември. Най-скъпият сорт петрол през декември е бил Saudi Arabian Light (103,63 долара за барел), а най-евтиният е бил иракският Basrah Heavy (Fao Blend) - 62,68 долара за барел. За 2022 г. средната цена на петрола, закупен от Италия, е почти 100 долара за барел.

На 5 декември Европейският съюз спря закупуването на руски петрол с доставка по море. Ембаргото на ЕС не важи за доставките по тръбопроводи, но много страни от ЕС решиха самостоятелно да се откажат от тях през 2023 г. Освен това, от посочената дата започна да действа "таван" на цените на руския петрол, от 60 долара за барел.

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Как ще повлияе на цените на петрола решението на ОПЕК+, да не се променят квотите за добив

Каква е "комфортната" цена за петрола за страните износителки