Търсенето на сондажни платформи за добив на петрол в морето се повиши по целия свят, главно заради повишеното търсене на енергоресурси, прекъсванията на доставките поради войната в Украйна и цените на горивата, които надвишават нивата отпреди пандемията, пише The Wall Street Journal.

От около 600 сондажни платформи, налични за наем през декември миналата година, около 90% са влезли в действие. А например в края на 2017 г. тази цифра беше едва 63%, сочат данните на изследователската компания Westwood Global Energy Group.

Сред облагодетелстваните от настоящата ситуация са компаниите Transocean, Valaris, Noble, които наемат сондажни платформи и ги поддържат. Преди две години петролните компании им плащаха по-малко от $200 000 дневно за наемане на нефтени сондажни платформи, преди година цената нарасна до $300 000, а в началото на 2023 г. надхвърли $400 000. Анализаторите са уверени, че през 2024 г. разходите за наем на сондажи платформи ще надхвърли $500 000 долара, пише WSJ.

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Прогнозата на САЩ за цената на петрол Brent през 2023 година

Очаква се значително понижение спрямо 2022 година

"През последната година и половина огромната част от петролните компании отново започнаха да правят морски сондажи, като искат да използват най-ефективните платформи", коментира пред изданието главният изпълнителен директор на Noble Робърт Айфлер.

Цените на горивата напоследък паднаха, но петролните компании отбелязват, че цената на петрола на международните пазари все още е значително по-висока от себестойността му.

Въпреки това, добивът на нефт в морето обикновено е по-скъп от този на сушата, и затова при такива проекти възвръщаемостта на инвестициите става за по-дълго време.

Освен това, търсенето на петрол може да се свие през следващите години, ако замяната на изкопаемите горива в световен мащаб се ускори, и бизнесът на петролните компании бъде възпрепятстван от активността на екологични активисти, пише вестникът.

Припомня се, че през 2010 г. експлозия на сондажната платформа Deepwater Horizon в Мексиканския залив предизвика нефтен разлив, който стана най-голямата екологична катастрофа в американската история.

Русия се договори за доставки на петрол в Пакистан

Русия се договори за доставки на петрол в петата по население страна в света

Обсъждат се и доставки на втечнен газ