Министрите на енергетиката на страните-членки на ОПЕК+, след заседание на мониторинговия комитет на 1 февруари, препоръчаха на алианса да не променя текущото ниво на добив на петрол, като се споразумяха по предварително одобрените параметри. Това се казва в съобщение на ОПЕК+ за резулатите от заседанието, пише "Известия".

Става въпрос за намаляване на целевото ниво на добив на нефт с 2 милиона барела на денонощие. Това решение първоначално беше взето на 5 октомври 2022 г. на среща във Виена на министрите на страните от ОПЕК+. Договореностите влязоха в сила от ноември 2022 г. и би трябвало да важат до края на 2023 г., в рамките на Декларацията за сътрудничество.

Прогнозата на Bank of America за петролните пазари през 2023 година

Прогнозата на Bank of America за петролните пазари през 2023 година

Инвестиционната банка прогнозира големи проблеми

Решението на ОПЕК+ да остави квотите за добив на петрол на предишните нива беше очаквано. "За страните от организацията, най-важното сега е балансът на търсенето и предлагането на международните петролни пазари и съответно поддържане на цената на нефта близо до "комфортното" ниво от 90 долара за барел Brent", коментира за "Известия" анализаторът от Freedom Finance Global Владимир Чернов.

Решението на ОПЕК+, взето вчера, отговаря на днешните предизвикателства на световния петролен пазар. Западните страни се опитват по всякакъв начин да ограничат доставките на петрол от Русия чрез ценови "тавани" и други инструменти, което внася допълнителна несигурност на световния петролен пазар заедно с растежа на китайската икономика. Това коментира за "Известия" Игбал Гулиев, заместник-директор на руския Международен институт за енергийна политика и дипломация.

Колко е средната цена на руския петрол за последния месец

Колко е средната цена на руския петрол за последния месец

Понижават се от февруари митата за износ на петролни продукти

Според експерта, споразумението да не се променят квотите за добив на страните от организацията на страните износителки на петрол, ще работи "в плюс" за износителите на петрол, ако всички страни от ОПЕК+ стриктно се придържат към общите споразумения и механизма за компенсиране на свръхдобив (за минали периоди). Основният въпрос, който може да накара страните от ОПЕК+ да проведат извънредна среща, е износът на Русия, добавя Игбал Гулиев.

В същото време, сегашното решение на алианса (да остави без изменение квотите за добив) има потенциал да "закрепи" котировките на суровия петрол в рамките на $80-90 за барел, смята експертът.

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Възможно е ОПЕК+ да "нулира" ефекта от "тавана" на цените на руския петрол

Ограничението всъщност е насочено към търговията на Русия с трети страни