Цените на петрола реагират в петък сдържано - с минимален ръст, на удължаването на споразумението между ОПЕК и производители извън картела за ограничаване на добива до края на 2018 година.

Още преди срещата вчера във Виена, анализатори прогнозираха , че котировките няма да се променят съществено, а даже може и да паднат, тъй като продължаването на пакта ОПЕК+ бе очаквано и вече е калкулирано в цената на суровината.

Днес сутринта фючърсите за сорта Brent се поскъпнаха с 0,37 процента до $62,86 за барел. Контрактите за американския еталон WTI в същото верме се търгуват по $57,57 за барел, с 0,3 процента над цената от края на вчерашната сесия.

През ноември цената на двата еталонни световни сорта Brent и WTI се покачиха съответно с 3,6%, - на 5,6%.

В четвъртък във Виена членовете на Организацията на страните износителки на петрол и производители извън картела, начело с Русия, се договориха да продължат споразумението за съкращаване на добива с още 9 месеца - до края до края на 2018 година.

По този начин участниците в пакта ОПЕК+ се надяват да балансират петролния пазар и да стабилизират цените, намалявайки предлагането и големите глобални запаси.

Но производителите на петрол дадоха да се разбере, че могат да напуснат сделката, ако усетят, че пазарът прегрява.

Следващото заседание на ОПЕК, на което основните производители и износители на суровината ще обсъдят резултатите от споразумението е планирано за юни следващата година.

Освен това картелът реши да ограничи добива на Нигерия и Либия на равнището от 2017-а - общата квота е за до 2,8 милиона барела в денонощие. Преди двете страни бяха изключени от споразумението.

Припомняме, споразумението за съкращаване на добива с около 1,8 млн. барела на денонощие бе сключено в края на 2016 година. ОПЕК се задължаваше да намали производството с 1,2 млн. барела на денонощие, страните извън картела с 580 хил. барела, от които 300 хил. барела се падат на Русия. През май т.г. пактът, който досега се изпълнява на доста задоволително равнище и оказа влияние върху пазара, бе удължен до март 2018 година.

Един от основните противодействащи фактори на усилията на ОПЕК+ да ограничат производството е нарастващият добив на суровината в САЩ, особено на шистов петрол.