Безработицата в САЩ се е понижила през март до 4,5 на сто, макар работодателите да са създали едва 98 000 нови работни места, показват данните от доклада за състоянието на пазара на труда, публикуван днес от Департамента на труда.

По този начин коефициентът на безработицата спада до най-ниското си ниво от май 2007 година.

Икономистите, анкетирани от Reuters, прогнозираха увеличаване на новите работни места със 180 000 през миналия месец, а коефициентът на безработица да остане непроменен на ниво от 4.7%.

Нарастването на новите работни места в американската икономика през март е с най-ниски темпове от миналогодишния месец май. В същото време показателят за февруари бе преразгледан и намален от 235 хиляди на 219 хиляди наети нови работници.

В производствения сектор количеството работни места се е увеличило с 11 хиляди, докато в сферата на услуги те са намалели с 30 хиляди. В строителството са наети нови едва 6 хиляди души, но в областта на професионалните и бизнес услугите персоналът се е увеличил с 56 хиляди човека.

Средното за страната почасово заплащане на труда пред миналия месец се е покачило с 5 цената (с 0,2%) до 26,14 долара спрямо февруари и с 2,7% в сравнение със същия месец година по-рано.

Средната продължителност на работната седмица не е се променила и остава 34,3 часа. Трудовата заетост сред активното американско население също остава на предишното равнище от 63 на сто.

Количеството работни места в частния сектор се е увеличило през март с 89 хиляди след ръст от 221 хиляди през февруари.Броят на държавните служители в страната е нараснал с 9 хиляди души.

Както отбелязват експерти, докладът на министерството на труда като цяло не е лош и Федералният резерв продължава да има основания да направи най-малкото още две покачвания на лихвите до края на годината.

Предвид растящата инфлация и умереното повишаването на заплащането, все още може да очаква вдигането на лихвите да стане през юни.