Безработицата в САЩ намалява значително, пишат американските медии. Новите заявления за държавни обезщетения през миналата седмица са паднали 364 000, според публикуваните правителствени данни. Молбите не са били толкова малко от преди пандемията.

До 26 юни Министерството на труда в страната отчиташе средно по 51 000 нови искания за безработица всяка седмица. Спадът сега е далеч по-голям, отколкото икономистите очакваха. Причина за него обаче не е толкова по-добрата икономическа обстановка в Америка, а това, че няколко щати в прекратиха допълнителните обезщетенията за безработица на фона на опасенията, че плащанията задържат все повее служители у дома.

Лъч надежда за пазара на труда в САЩ с края на допълнителните помощи за безработица

Лъч надежда за пазара на труда в САЩ с края на допълнителните помощи за безработица

Щатите, които спряха да ги плащат, бележат значителен спад на хората без работа

Допълнителната държавна помощ за безработица се е увеличила с близо $3 500 до $115 267 през седмицата, се казва в доклад на трудовото министерство. Тъй като икономическото отваряне на САЩ набра скорост на фона на широко разпространените ваксинации, четириседмичната средна стойност за първоначалните искове продължи своята низходяща траектория, като спадна до 392 750 - в сравнение с 1,5 милиона през същата седмица на 2020-а година.

Ян Шепърдсън от Pantheon Macroeconomics коментира, че цифрите могат да бъдат променени от ежегодното затваряне на автомобилни заводи.

"Възможно е тогава последните данни да сигнализират за забавяне на тенденцията на спад в исковете, но тези цифри в момента изглеждат чудесно", подчерта експертът.

В момента в САЩ има 14,7 милиона души, които получават някаква форма на обезщетения. Това е по-малко от половината от общите 32 милиона преди една година.

Безработицата във Великобритания продължава да спада

Безработицата във Великобритания продължава да спада

Между януари и март безработицата е спаднала до близо 5%