Равнището на безработица във Великобритания е спаднало до 4,8% между януари и март тази година, въпреки че точно тогава страната беше под строг локдаун и карантина. През април наемането на нов персонал нараства допълнително. Според британски икономисти, процентът на безработните в Обединеното кралство ще се задържи на нива от около 4,9%. Основната причина за това са най-вече на субсидиите за нови държавни работни места. Все още обаче Великобританияа отчита сериозен недостинг на работна ръка - най-вече заради пандемията и разбира се, заради Brexit. Чуждестранните работници вече са намалели значително като последствията от това тепърва ще ке наблюдават.

Великобритания се изправя пред недостиг на работна ръка заради пандемията и Брекзит

Великобритания се изправя пред недостиг на работна ръка заради пандемията и Брекзит

Според експерти работодателите не могат да разчитат на работници от ЕС

Третият поред отчетен спад на безработицата във Великобритания обаче се дължи и на нарастване в броя на хората, които не търсят работа. Тоест, не се регистрират като безработни и не влизат в статистиката. Процентът тук е все по-висок при мъжете.

Анализаторите обаче са оптимисти. Според тях новите данни показват, че пазарът на труда видимо се подготвя за края на много от ограниченията, наложени от премиера Борис Джонсън през януари, благодарение на бързата програма за ваксинация срещу COVID-19 в страната.

"Докато икономиката се готви да се отвори напълно и икономическата активност се засили, бизнесът увеличава наемането на нови кадри, за да отговори на нарастващото търсене", коментира Яел Селфин, който е главен икономист в KPMG-Великобритания.

Икономиката на Великобритания изненадва с неочакван ръст

Икономиката на Великобритания изненадва с неочакван ръст

Възстановява ли се от кризата британската икономика?

Броят на заетите през първите три месеца на 2021 г. се е увеличил с 84 000, което е първото такова нарастване след пандемията. Регистирраните като безработни са намалели със 121 000. По препоръка на държавата, заплащането в страната, включително бонусите са се увеличили с 4,5%. Мярката беше наложена в защита на ниско платените работни места, както и в подкрепа на хората,  на непълно работно време, които заедно със затворените бизнеси са най-тежко засегнати от пандемията.

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Страхът "да не пропусна" вдигна цените на имотите във Великобритания до рекордни нива

Според брокерите имотите ще продължат да поскъпват